Comisia pentru Drepturile Omului din Senat primește întrebări pe marginea Raportului Consiliului de Monitorizare.

19.12.2018

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a participat marți, 18 decembrie 2018,  la ședința Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, la dezbaterea raportului de activitate a Consiliului de Monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, înființat prin Legea 8/2016.

Comisia a dat curs solicitarii noastre și a amânat votul pentru avizarea raportului de activitate. Am arătat că termenul scurt acordat ONG-urilor (mai puțin de 24 de ore), lipsa raportului publicat în transparență și lipsa de timp efectiv pentru a lua la cunoștință (nici măcar nu a fost publicat un anunț pe pagina de internet a Consiliului) reprezintă o încalcare a obligației care decurge direct din Legea nr.8/2016 și din Convenția pentru drepturile persoanelor cu dizabilități – implicarea „pe deplin” a societații civile.

Președintele Comisiei a transmis că procedura va fi urmatoarea: până vineri, 21 decembrie, sunt așteaptate solicitările de clarificări din partea ONG-urilor și lista cu întrebări la care trebuie să raspundă Consiliul de Monitorizare. Aceștia din urmă vor avea la dispoziție doua zile pentru a formula un răspuns. La următoarea ședință vor supune la vot raportul.

Raportul primit din partea Comisiei, ca urmare a solicitării CRJ, este accesibil aici: http://bit.ly/raportCM2018
Vă încurajăm să îl parcurgeți și să formulați întrebări pe adresa Comisiei, până vineri: cdo@senat.ro 

Menționăm că anual, în decembrie, Consiliul de Monitorizare trebuie să își depună la Senat, la Comisia pentru drepturile omului, raportul de activitate pentru obținerea unui aviz pozitiv. În caz contrar, un aviz negativ aduce revocarea conducerii actuale.

________________

Au participat la ședința Comisiei, din partea societății civile: Georgiana Pascu și Ioana Iliescu / CRJ, Ioana Chiriac / Proact Suport, Silviu Tocilă, client al serviciilor de dezinstituționalizare, Bogdan Simion / FONPC, Diana Chiriacescu / FONSS, Liuba Iacoblev și Alexandra Toader / AUTISM ROMÂNIA.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann