Comunicat de presă referitor la situația respectării drepturilor pacienților cu probleme de sănătate mintală internați/transferați din Centrul medical Băneasa, județul Constanța

14.04.2011

București, 14 aprilie 2011: Centrul de Resurse Juridice își manifestă îngrijorarea față de modul în care acțiunile din domeniul reformei din sănătate aduc atingere gravă respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor cu probleme de sănătate mintală internate în Centrul medical Băneasa din județul Constanța.
Credem că o reformă în domeniul asistenței medicale este necesară dar atragem atenția asupra faptului că nicio măsură guvernamentală nu trebuie să afecteze respectarea drepturilor omului. Astfel, România în calitate de stat parte la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități are obligația de a recunoaște dreptul egal al tuturor persoanelor cu probleme de sănătate mintală de a trăi în comunitate, cu șanse egale cu ale celorlalți și de a lua măsuri eficiente și adecvate pentru a se asigura că aceste persoane au acces la servicii în comunitate și nu trăiesc în izolare. În plus, încă din anul 2002, Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 stabilea serviciile specializate de sănătate mintală la domiciliul pacientului, însă până în prezent, numărul acestora este sub 10, fiind susținute exclusiv din fonduri atrase de sectorul neguvernamental.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann