Concluziile dezbaterii publice organizate de CRJ pe 30 Mai 2013 privind recuperarea produselor infracţiunilor de corupţie

31.05.2013

Dezbatere 30 maiCentrul de Resurse Juridice a organizat în data de 30 mai 2013 dezbaterea publică “Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015: monitorizarea recuperării produselor infracţiunilor”. CRJ a lansat un raport privind situaţia recuperării pagubelor de către părţile civile care au suferit o vătămare prin infracţiunile de corupţie.

În cadrul evenimentului s-au discutat problemele de care se lovesc în practică procurorii şi personalul ANAF în procesul de identificare a bunurilor persoanei cercetate penal, în vederea instituirii sechestrului asigurator, iar apoi în procesul de punere în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive prin care se dispune confiscarea specială sau acordarea de daune părţilor civile.

La dezbatere au luat cuvântul Cornel Călinescu, Directorul Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni din Ministerul Justiţiei, Alexandra Mihaela Şinc, procuror şi consilier al Procurorului General al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Mariana Istraţescu, Şef serviciu la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Raluca Drăgan, Consilier juridic Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Mirela Sorina Popescu, Judecător la Inalta Curte de Casaţie şi Justitie, Victor Alistar, Director executiv al Transparency International România şi alţi invitaţi.

În cadrul dezbaterii a fost prezentată şi completată o propunere de plan de masuri de cooperare între organizaţiile societăţii civile şi instituţiile publice cu atribuţii în domeniul recuperării pagubelor şi/sau a produselor infracţiunilor.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Societatea civilă, partener activ în procesul de elaborare şi evaluare a politicilor publice”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”, cod SMIS 35512.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm contactaţi Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Persoană de contact: Radu Nicolae, Manager de program, e-mail: rnicolae@crj.ro, tel. (+4) 021-2120520.

Documentele dezbaterii:

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann