Crăciunul îi găsește pe rezidenții Centrelor sociale în pline focare de COVID 19

Tragem din nou un semnal de alarmă! Crăciunul îi găsește pe rezidenții centrelor sociale în pline focare de COVID 19, izolați, fără măsuri speciale de protecție. În multe județe, numărul cazurilor de infectare cu COVID 19 este, în continuare, foarte ridicat, în unele județe – chiar mai mare decât cel raportat de autorități.

Institutul Național de Sănătate Publică nu face raportări periodice care privesc îmbolnăvirile din centrele rezidențiale (de-altfel, acestea nu sunt luate în calcul la rata incidenței). Însă, pe 12 noiembrie, la solicitarea CRJ, INSP raporta 328 de focare în toate centrele rezidențiale, cu un total de 7.172 de cazuri de infectări.

Cifrele nu corespund, însă, cu cele raportate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Ultimele date făcute publice de ANDPCA arată că, la data de 27 noiembrie, erau 3987 de rezidenți infectați. Deci, puțin mai mult de jumătate față de cifra indicate de INSP.

O situație specială este în județul Sibiu, unde, de mai multe luni, autoritățile nu reușesc să țină sub control focarele din centrele rezidențiale. Săptămână de săptămână, situația focarelor a rămas aproape constantă.

Iată cifrele:

– potrivit ANDPCA, în Sibiu sunt doar 180 rezidenți infectați (97 provin din centre DGASPC, 43 din centre pentru vârstnici ale primăriilor și 40 din centre private pentru vârstnici).

– însă, la sfârșitul lunii noiembrie, erau active 25 de focare  în căminele de bătrâni și centrele de asistență socială din județ, cu aproximativ 1000 de cazuri  de îmbolnăviri. Pe 9 decembrie erau active 22 de focare, cu peste 800 de rezidenți infectați (vezi comunicatul Prefecturii Sibiu, care citează cifrele DSP).

Este foarte greu de explicat diferența de aproape 600 de bolnavi din centre (180, potrivit ANDPCA și peste 800 – potrivit DSP Sibiu).

Majoritatea persoanelor cu dizabilități din centre au avut COVID-19

Potrivit DGASPC Sibiu, peste 64% din totalul persoanelor cu dizabilități din căminele care aparțin de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu, au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei.

Cifra este îngrijorătoare și arată lipsa de interes față de persoanele aflate în centrele sociale, vulnerabile și expuse îmbolnăvirii din cauza neglijenței personalului.

Am insistat asupra județului Sibiu pentru că este unul dintre puținele care raportează și fac publică situația focarelor.

Dacă am avea date și din celelalte județe, nu mică ne-ar fi mirarea să descoperim și acolo că, în multe județe, persoanele care locuiesc în centre sociale au trecut deja prin boală, în condițiile în care ele nu părăsesc centrele .

În județul Galați, de exemplu, la sfârșitul lunii noiembrie, un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice din localitatea Vânători a intrat în carantină după ce aproape toți beneficiarii au fost depistați pozitiv cu SARS COV 2. 32 din cei 36 de vârstnici erau infectați.

Tot la Galați, la centrul medico-social pentru persoane cu tulburări psihice grave de la Gănești, a apărut un focar de COVID 19, pe 15 devcembrie. Din totalul de 120 de rezidenți, 107 au fost diagnosticați pozitiv.

La Cluj, a fost, săptămâna trecută, o situație specială la un cămin de bătrâni, unde 90 de rezidenți au fost confirmați pozitivi la testul pentru SARS COV-2. Inclusiv singurul medic care avea grijă de ei s-a îmbolnăvit. Acesta se află acum internat la ATI, în stare gravă. În spital sunt și majoritatea rezidenților infectați cu noul coronavirus.

Raportări neclare

Atragem atenția încă o dată că raportările referitoare la infectările cu Covid-19  ale persoanelor (cu/fără dizabilități) care trăiesc în centrele rezidențiale sunt neclare, incomplete și crează confuzie.

Reamintim că rezidenții sunt puși în pericol, involuntar, chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei, respective angajații centrelor.

Numărul mare de infectări din centrele sociale arată că testarea angajaților o dată pe săptămână, iar a rezidenților o data la două săptămâni, nu este eficientă și nu are efectul preventiv, pe care ar trebui să-l aibă.

De la începutul pandemiei, Centrul de Resursse Juridice a cerut cu insistență autorităților, măsuri suplimentare pentru protejarea persoanelor vulnerabile din centre, cu dizabilități sau nu.

Atașăm linkuri către demersurile noastre, rămase fără răspuns.

https://www.crj.ro/condamnati-la-infectare-cetatenii-romani-cu-sau-fara-dizabilitati-aflati-in-centrele-rezidentiale/?fbclid=IwAR2-equ5bO2jG93zhMM_kZtS1MfKYmKVl0cOO4nT9lv1JflOcy-sCQ2zWkM

https://www.crj.ro/de-ce-este-ignorata-testarea-persoanelor-cu-dizabilitati-institutionalizate/

https://www.crj.ro/epopeea-infectarilor-cu-sarscov-2-continua-la-casa-max-din-sectorul-3/

Mai multe detalii:  Georgiana Pascu, manager de program, CRJ, gpascu@crj.ro, Tel. 0729 881159