# Epopeea infectărilor cu SarsCOV-2 continuă la Casa Max, din Sectorul 3!

Vă amintiţi? În urmă cu mai bine de o lună vă relatam modul în care conducerea Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, Casa Max din Sector 3, Bucureşti, a ales să izoleze trei persoane depistate pozitiv, de restul rezidenţilor: au pus în mijlocul holului un dulap.

După sesizarea noastră, dulapul a fost acoperit cu o folie de plastic, lipită de la un capăt la altul al holului, ca un paravan. La vremea aceea, conducerea de la Casa Max ne-a transmis că au apelat la acea “metodă”, pentru că aşa li s-a spus de la Direcţia de Sănătate Publică. Între timp, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus de la Casa Max a crescut,iar – după mai bine de o lună de zile – Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti vine cu precizări, la solicitarea noastră.

În primul rând, DSP neagă faptul că ar fi spus celor de la Casa Max să protejeze persoanele pozitive prin metode rudimentare, concret, prin lipirea unei folii de plastic peste dulapul amplasat initial de angajați în mijlocul unui hol.

Persoanele testate pozitiv la noul coronavirus fuseseră transferate de la un Complex de Servicii Sociale pentru Persoanele fără Adăpost. Potrivit DSP, initial, doar una era pozitivă, celelalte două având rezultat „incert”.  După câteva zile, însă, s-au pozitivat. Mai exact, pe 24 octombrie, potrivit DSP, care comunică faptul că cei 3 au fost asimptomatici. Numai că, din informarea DSP nu reiese că cei 3 au fost cazați în centrul Casa Max și izolați în condiții improprii (vezi FOTO). Se menționează că ar fi fost cazați într-o clădire separată și ar fi fost îngrijiți de personalul Complexului de Servicii Sociale pentru Persoanele fără Adăpost.

Între timp, focarul a fost stins. Dar – informează DSPB – au apărut cazuri noi de infectare. Doi beneficiari ai Centrului au COVID 19. Unul se află internat în spital, iar celălalt, împreună cu alte 5 persoane – contacți direcți, este carantinat, la Casa Max.

Un lucru grav semnalat de DSPB este faptul că aproape o lună de zile – între 21 octombrie și 18 noiembrie – la Casa Max nu s-au mai făcut testările de screening „din cauza lipsei recoltoarelor”. Reamintim că angajații trebuiau testați săptămânal, iar beneficiarii centrului o data la două săptămâni.

Potrivit informațiilor pe care le avem din centre, întârzierea testărilor nu este un caz izolat. De exemplu, la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilitati din cadrul Complexului de Servicii Sociale Simleu Silvaniei, copii au fost testați pentru prima dată de la începutul pandemiei pe 17.11. 2020, iar angajații au fost testați dupa 2-3 luni.

De asemenea, la Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap “Sf. Dimitrie cel Nou” Filiasi și Sf. Dumitru tot din Filiași nu au mai fost testați de pe 1 septembrie, pentru că DSP a considerat că toți beneficiarii au fost confirmați pozitiv și nu îi mai testează 90 de zile ( deși cel puțin o beneficiară nu a trecut prin boală).

CRJ a cerut autorităților, printr-o scrisoare deschisă, măsuri de protecție suplimentare pentru persoanele aflate în centrele sociale, având în vedere numărul crescut al focarelor înregistrate în aceste Centre. Una dintre măsuri era testarea zilnică a angajaților, având în vedere că aceștia sunt sursa îmbolnăvirilor.

Institutul Național de Sănătate Publică ne-a transmis: „Testarea zilnică a angajaților nu este eficiență și crează doar iluzia unei siguranțe. Portul correct al măștii și respectarea măsurilor de igienă sunt metode de prevenție eficiente.”

Listăm corespondența purtată: