CRJ: Ponta derulează o campanie care instigă la ură, făcând apel la cele mai joase instincte umane

În cursul zile de astăzi, în contextul campaniei electorale, Premierul Victor Ponta a afirmat următoarele: “Proiectul nostru este un proiect pentru toată România şi e un proiect pentru oameni. Domnul Iohannis se adreseaza lucrurilor, eu ma adresez oamenilor, românilor. Domnul Iohannis este un lucru, eu sunt un om, un român, ca toţi cei din Transilvania, din Moldova, din Oltenia, din Bucureşti. Vreau să facem o ţară pentru oameni, nu pentru lucruri. (…) I-aţi văzut azi, alaltăieri seară acolo în jurul lui Iohannis, în jurul lucrului pe care l-au făcut, că domnul Iohannis e un lucru, nu e un om politic.” [1]

După ce premierul Ponta şi-a început campania electorală reclamându-se român şi ortodox de o manieră ce ar fi sugerat că românismul şi ortodoxismul ar fi fost în pericol („nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea”)[2], în contextul în care principalul contracandidat nu e etnic român şi nici ortodox;

după ce campania Ponta prin purtătoarea de cuvânt Gabriela Vrânceanu Firea l-a făcut pe domnul Iohannis „om incomplet” pentru că nu are copii[3];

după ce tot în cursul zilei de astăzi, pentru a flutura din nou steagul „pericolului maghiar” candidatul Ponta minte afirmând că domnul Szilagyi, unul dintre candidaţii maghiari la preşedinţie, vrea să rupă Transilvania de România, şi susţine prin urmare că nu şi-ar fi dorit să aibă sprijinul acestuia, şi implicit nici al cetăţenilor români care l-au votat pe domnul Szilagyi,[4]

premierul candidat la prezidenţiale Ponta, dintr-o poziţie în care se bucură de maximă atenţie publică, îl numeşte pe contracandidatul său „lucru”, văduvindu-l de înseşi atributele umanităţii. Atragem atenţia că mecanismul de gândire prin care cei diferiţi de noi sunt portretizaţi ca lipsindu-le umanitatea reprezintă condiţia sine qua non pentru ceeace a dus la cele mai mari tragedii ale istoriei, permitând „justificarea” celor mai atroce crime prin dezumanizarea celor ce urmau să devină victime.

Un astfel de discurs este nu doar profund nociv pentru societatea românească, cu potenţial de a instiga şi învrăjbi, menţinând populaţia în zona instictelor primare, incapabilă de a-i accepta drept egali pe cei diferiţi prin religie, etnie, model familial, şi pe toţi aceia care în general nu se încadrează în şablonul majoritarilor din graniţele tării, ci, mai mult, în momentul în care mesajul pentru ţară este că un contracandidat nu este om, orice devine posibil.

Atragem atenţia şi asupra faptului că lipsa de reacţie a instituţiilor statului abilitate să sancţioneze un astfel de discurs, cu atât mai mult în campanie electorală, când nocivitatea este maximă, arată politizare totală şi un faliment al statului de drept în România.

Persoană de contact: Delia Niţă, Manager Program Antidiscriminare, 0728033480

Foto: Guvernul României


[1] I.R., Victor Ponta: Iohannis este un lucru, eu sunt român/Nu vreau să mai primim ordine din afara ţării, noi ştim singur cum este mai bine pentru România, Hotnews, 04.11.2014, disponibil la: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18458205-victor-ponta-iohannis-este-lucru-sunt-roman-nu-vreau-mai-primim-ordine-din-afara-tarii-noi-stim-mai-bine-romania.htm(accesat la 04.11.2014)

[2] Liviu Dadacus, Ponta la lansarea candidaturii: Nu vreau să mă acuze nimeni că sunt roman sau orthodox în ţara mea, 29.07.2014, disponibil la: http://www.mediafax.ro/politic/ponta-la-lansarea-candidaturii-nu-vreau-sa-ma-acuze-nimeni-ca-sunt-roman-sau-ortodox-in-tara-mea-13001004. (accesat la 04.11.2014).

[3] Departamentul Politic, Gabriela Vrânceanu Firea reclamată la CNCD pentru declaraţiile privind familiile fără copii. Reacţia senatorului PSD, 09.10.2014, disponibil la: http://www.mediafax.ro/politic/gabriela-vranceanu-firea-reclamata-la-cncd-pentru-declaratiile-privind-familiile-fara-copii-reactia-senatorului-psd-13374503(accesat la 04.11.2014)

[4] I.R., Victor Ponta: Iohannis este un lucru, eu sunt român/Nu vreau să mai primim ordine din afara ţării, noi ştim singur cum este mai bine pentru România, Hotnews, 04.11.2014, disponibil la: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18458205-victor-ponta-iohannis-este-lucru-sunt-roman-nu-vreau-mai-primim-ordine-din-afara-tarii-noi-stim-mai-bine-romania.htm(accesat la 04.11.2014)

 

Vezi documentul atasat aici