CRJ: Statul Român ignoră dreptul de a vota al peste 130.000 de persoane cu dizabilități din România din pricina lipsei accesibilizării secțiilor de vot

Sectia de votare gradinari
Foto: Centrul de Resurse Juridice

Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Institutul pentru Politici Publice( IPP) și Asociația Ceva de Spus (asociație de auto-reprezentanți), pe fondul dificultăților românilor din diasporă de a vota, atrag atenția asupra unei alte categorii de votanți cărora li se interzice dreptul la vot: persoanele cu dizabilități locomotorii  (134.982 persoane în România1). Un număr important de persoane cu dizabilități au contactat, în cursul zilei de astăzi, IPP pentru a sesiza faptul că în lipsa infrastructurii adecvate, nu au putut avea acces în secțiile de votare. Mai multe canale de televiziune au relatat în direct ieri, 2 noiembrie a.c., despre imposibilitatea de a vota în secțiile de votare în care erau arondați pe motiv că nu existau rampe, lifturi sau secția de vot era amenajată la etaj.

Este datoria Statului Român să trateze cu demnitate persoanele cu dizabilități ci nu să le invoce alternativa chemării urnei mobile acasă – situație reglementată expres în lege pentru votanții care nu se pot deplasa. Solicităm în această situație adoptarea simultană a 2 soluții:

  • prima se adresează administrației publice locale și privește obligativitatea accesibilizării de urgență a infrastructurii secțiilor de votare astfel ca în data de 16 noiembrie a.c. persoanele cu dizabilități locomotorii să voteze în condiții conforme cu prevederile legale interne și internaționale (rampe de acces în clădirile în care sunt amenajate secțiile de votare, cabinele de vot cu dimensiuni care permit intrarea cu fotoliu rulant, mesele sunt la o înălțime adecvată celor care votează în fotoliu, perdelele acoperă cabina);
  • a doua soluție, complementară celei dintâi, o constituie adoptarea votului prin corespondență.

Totodată, solicităm Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să-și folosească prerogativele pentru sancționarea tuturor instituțiilor în care sunt amenajate secții de votare care vor răspunde pentru organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2014, fără a tolera în continuare situații în care persoanele cu dizabilități nu pot vota.

Pentru informații suplimentare, contactați: Loredana Totoliciu, Coordonator Programe IPP la tel 021 212 31 26/27, email loredanae@ipp.ro, Georgiana Pascu – Manager de Program CRJ, tel 0729 881 159 sau Raluca Popescu, Co-Președinte Asociația Ceva de Spus, tel. 0724-362 345.