Cum s-au cheltuit banii în 2014 de către Primăriile din Cluj-Napoca şi Iaşi – demers de informare a cetățenilor

Luni, 04 aprilie 2016, Centrul  de Resurse Juridice (CRJ) şi Funky Citizens, cu sprijinul Fundaţiei Alături de Voi (ADV) Iaşi şi a Grupului de iniţiativă civică de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, au început în municipiile Cluj-Napoca și Iași campania de informare a cetăţenilor cu privire la execuţia bugetară pentru anul 2014.

Campania de informare se va desfăşura în perioada 04 – 10 aprilie şi constă în discuţii cu cetăţenii, colectarea opiniilor cetăţenilor şi distribuirea broşurilor „Cum s-au cheltuit banii în 2014 la Primăria municipiului Cluj-Napoca” şi „Cum s-au cheltuit banii în 2014 la Primăria municipiului Iaşi”. Cetăţenii interesaţi din Cluj-Napoca sunt invitaţi zilnic între 13.00 şi 16.00 la pavilionul amplasat pe B-dul Eroilor, platoul pietonal dintre Monumentul Memorandiştilor şi Lupa Capitolina. Cetăţenii din Iaşi sunt invitaţi în perioada 4-7 aprilie, zilnic, între 10.00-19.00 la pavilionul amplasat în Piaţa Voievozilor, iar în perioada 8-10 aprilie, zilnic, între 10.00-19.00 la pavilionul amplasat în Piaţa Primăriei.

Din broşură, cetăţenii vor afla câţi angajaţi au primăriile din Cluj-Napoca şi Iaşi, cât au costat diverse obiective de investiţii, ce proiecte europene au fost finalizate, ce s-a realizat, cu câţi bani. Tot în cuprinsul broşurilor sunt prezentate informaţii despre achiziţiile primăriei (care au fost contractele semnate), topul firmelor câştigătoare, asociaţii/acţionarii acestora, numărul angajaţilor, cifra de afaceri şi profitul net.

Cetăţenii au dreptul să fie informaţi și să cunoască modalităţile prin care se pot implica în stabilirea priorităţilor şi a obiectivelor pentru care sunt cheltuiţi banii comunităţii. Cu cât bugetul local este mai transparent şi mai accesibil cetăţenilor, cu atât posibilităţile de corupţie sunt mai mici iar gradul de responsabilizare al aleşilor locali este mai mare. Campania are rolul de a implica cetăţenii în evaluarea performanţei instituţiilor publice şi în monitorizarea şi evaluarea serviciilor publice.

Detalii zilnice despre campanie găsiţi la adresa: www.facebook.com/crjro/

Brosura pentru cetateni Cluj-Napoca

Brosura pentru cetateni Iasi

Campania face parte din proiectul „Transparență și integritate în gestionarea bugetelor locale”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.