De ce nu au fost încă vaccinați rezidenții cu dizabilități și vârstnicii din centrele rezidențiale?

27.01.2021

Pe 8 ianuarie 2021, Ministrul Sănătății, domnul Vlad Voiculescu, spunea că etapa a doua va începe tocmai cu beneficiarii din centrele rezidențiale…

Suntem la 10 zile de la debutul etapei a doua și iată care e situația: conform ultimelor date publicate, din totalul persoanelor închise în centrele rezidențiale din România, doar o cincime au primit prima doză a vaccinului anti-covid, deși vorbim de cel mai vulnerabil grup, în aceste centre fiind înregistrate nenumărate focare. Oameni care stau închiși în centre din martie 2020. 

Pe 25 ianuarie aflăm că 17.506 beneficiari au optat pentru vaccinare, însă nu au fost publicate date legate de statusul celor aproximativ 25.000 care nu și-au manifestat această opțiune: au refuzat? li s-a cerut să își manifeste opțiunea, au fost informați? cine ia decizia pentru cei care se află sub tutelă? 

Din cei 17.506 care au optat pentru vaccinare, până pe 25 ianuarie au primit prima doză 9141 beneficiari. Adică puțin peste jumătate din numărul celor care au optat. 

Reamintim că până cu câteva zile în urmă aveam 19 județe în care nici măcar un beneficiar nu fusese programat. Așadar, vedem că etapa a doua nu a început cu beneficiarii centrelor rezidențiale și continuă într-un ritm alarmant de lent, considerând că vorbim de sursa unui procent foarte important din totalul de decese covid înregistrate în România până acum (870 de decese raportate la finalul lui 2020).

___________

Toate aceste probleme i-au fost aduse la cunoștință domnului ministru și prin scrisoarea depusă de CRJ joi, 21.01.2021. WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann