Demersurile Guvernului pentru o nouă centrală nucleară sunt ilegale

Reprezentantii Guvernului au luat decizia de a construi o nouă centrală nucleară în România. Desi Conventia de Aarhus, la care tara noastră a aderat încă din anul 2000, prevede informarea si consultarea publicului în acest sens, înainte de luarea oricăror decizii, oficialii Ministerului Economiei  au decis că toate informatiile legate de acest subiect sunt secrete.

Pentru alegerea locației noii centrale au fost deja alocate fonduri si s-a realizat un studiu care indică 102 locatii posibile.

Deoarece aceste demersuri sunt ilegale, Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au depus o plângere la Comisia  pentru Plangeri a Conventiei de la Aarhus, solicitând o investigatie în acest sens. În plângere este semnalat si faptul că în anul 2007 Guvernul a aprobat Strategia Energetică a României, de asemenea fără consultări cu publicul, așa cum este prevăzut în legislatie. În urma solicitărilor trimise Ministerului Mediului de către Greenpeace si CRJ, în care s-au solicitat informatii legate de consultările publice efectuate, asa cum prevede legislatia, s-a demarat procedura de consultare a publicului.

Communication to the Aarhus Convention