Dezbatere CRJ: Cazul Valentin Câmpeanu, decedat în condiții suspecte în Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, în 2004, o premieră la CEDO

29.08.2013

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a organizat joi, 29 august 2013, dezbaterea ”Cazul Valentin Câmpeanu, decedat în condiții suspecte în Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, în 2004, o premieră la CEDO”, la care au participat reprezentanți ai societății civile și jurnaliști.

În cadrul aceleiași întâlniri, CRJ a lansat un documentar despre accesul la justiție al persoanelor cu dizabilități aflate în instituții, în România și Bulgaria, pornind de la cazul Valentin Câmpeanu. Documentarul a fost realizat de New Media Advocacy Project, cu sprijinul Interights și al CRJ.

Documentarul poate fi vizionat pe YouTube AICI și pe Vimeo AICI.

Dezbaterea CRJ de joi a fost relatată de Mediafax, Yahho!News, ȘtirileTVR.ro, Realitatea.net, Digi24.

CRJ, susţinut de Interights, se va afla miercuri, 4 septembrie, în fața Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în cazul Valentin Câmpeanu împotriva României.

CRJ pentru Valentin Câmpeanu vs. România reprezintă o dublă premieră în domeniul drepturilor omului: este primul caz în fața CEDO care ridică problema accesului la justiție al persoanelor cu dizabilităţi mintale, care nu au un reprezentant legal și sunt închise în instituţii, și totodată, este primul caz în ceea ce privește decesele pacienților.

Miza audierii din 4 septembrie: Centrul de Resurse Juridice a solicitat Curţii să-şi adapteze criteriile de admisibilitate, astfel încât să permită ONG-urilor de drepturile omului să reprezinte persoane cu dizabilităţi, chiar şi în absenţa unei autorizaţii specifice.

Dacă după audierea din 4 septembrie Curtea admite să judece cauza CRJ pentru Valentin Câmpeanu vs. România, atunci orice ONG de drepturile omului din Europa s-ar putea adresa CEDO în numele oricărei persoane vulnerabile, lipsită de apărare și închisă într-o institutție socială, medicală a statului.

În prezent, persoanele cu dizabilităţi mintale din instituţii nu beneficiază pe deplin de protecţia articolelor din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, fiind izolate de societate, cu posibilități restrânse de a se adresa unei instanţe dacă le sunt încălcate drepturile.

Dacă după audierea din 4 septembrie Curtea admite să judece cauza CRJ pentru Valentin Câmpeanu vs. România, atunci orice ONG de drepturile omului din Europa s-ar putea adresa CEDO în numele oricărei persoane vulnerabile, lipsită de apărare și închisă într-o institutție socială, medicală a statului.

Povestea lui Valentin Câmpeanu

Valentin Câmpeanu a fost un copil abandonat la naştere, seropozitiv şi cu dizabilități intelectuale. Şi-a petrecut toată viaţa în instituţiile de stat. La vârsta majoratului a trebuit să părăsească orfelinatul, dar nicio instituţie nu şi-a asumat responsabilitatea îngrijirii sale.

Pe 13 februarie 2004, Valentin a fost lăsat în curtea Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare. O săptămână mai târziu, pe 20 februarie 2004, a fost găsit de experţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ). Era izolat, închis singur într-un depozit întunecos, fără haine. Cântărea cel mult 45 de kilograme. Nu primea tratament și nu părea să i se dea de mâncare. Nimeni nu voia să-l atingă, ”pentru că avea SIDA”. În aceeaşi zi, la scurt timp după plecarea experților CRJ, pe 20 februarie 2004, Valentin a murit. Abia împlinise 19 ani.

Scurt istoric al cazului: 

După ce a epuizat toate căile de atac din România, la cinci ani după moartea lui Valentin, CRJ, alături la Interights, a decis să se adreseze CEDO. În 15 ianuarie 2013, CRJ a fost anunțat că pe 4 septembrie 2013 toate părțile implicate în acest caz vor fi audiate de Marea Cameră a CEDO. Potrivit fișei de țară, aceasta este a cincea cauză cu care România ajunge în fața Marii Camere a CEDO.

Detalii despre caz gasiti AICI.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann