DIICOT cunoaște mai bine legislația și standardele din materia ,,asistenței sociale” a persoanelor cu dizabilități instituționalizate decât autoritățile competente

DIICOT a ajuns să cunoască mai bine legislația și standardele din materia ,,asistenței sociale” a persoanelor cu dizabilități instituționalizate decât autoritățile competente.

Descinderile din ultima perioadă în centrele rezidențiale (unele private dar finanțate din bani publici) în care sunt închiși adulți și vârstnici cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale (Vrancea, Park Lake București) reprezintă un argument în plus pentru ca Guvernul României să adopte de urgență un Plan național de prevenire a tratamentelor rele, inumane și degradante, conform solicitării oficialilor de la Strasbourg.

CRJ vizitează inopinat de 20 de ani centrele publice și private în care sunt închise persoane cu dizabilități. Rapoartele de monitorizare realizate de noi în județul Ilfov (Centrul Sfântul Gabriel, Centrul Armonia, Casa Cora) au fost preluate de jurnaliștii de investigație de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București (Investigații media). Documentarea coordonată de Ovidiu Vanghele a condus la colectarea unui număr și mai mare de dovezi și atragerea atenției opiniei publice asupra abuzurilor la care sunt supuse aceste persoane.

În ciuda faptului că CRJ a sesizat TOATE autoritățile cu competență în materie – niciuna dintre acestea nu a dispus măsuri concrete față de aspectele sesizate până la momentul prezentei.

În prezent – accesul CRJ rămâne restricționat de către ministrul muncii ca urmare a denunțării protocolului de colaborare.

COMUNICAT DIICOT