Domnule Prim-Ministru Dacian Cioloș, doamnelor și domnilor președinți și co-președinți de partide parlamentare,

Felictări!

Aţi reuşit să propuneţi un Guvern tehnocrat care, în bună măsură, nu este tehnocrat. Poate cu excepţia persoanelor sosite de la diverse posturi din Bruxelles. Aţi reuşit, de pildă, să îl sacrificaţi pe dl. Bogdan Aurescu, diplomat de carieră, justificând că nu trebuie, pentru liniştea străzii, să mai apară figuri din vechiul Guvern. Dar, se pare, ați socotit acceptabil să îl propuneți pe dl. Vasile Dâncu pe cel mai important post al noii administraţii. După cum ați socotit să-l propuneți pe domnul Marius Raul Bostan, ca viitor Ministru al Societății Informaționale, deși acesta este asociat unui website extremist. De asemenea, ne întrebăm dacă este posibil ca la conducerea MAI, în locul unei persoane civile, să apară un chestor general de poliție.

Nu ştiu, domnule Prim-Ministru Dacian Cioloş, cu cine v-aţi sfătuit de aţi ajuns să propuneţi la justiţie o persoană, notabilă de altfel în zona ONG-urilor, dar fără studii juridice. Să ştiţi că numirea procurorilor este cea mai mică sarcină a unui ministru al justiţiei, deşi încărcată de emoţionalul clipei. Mai trebuie să ştiţi că niciodată în istoria sa România nu a avut la justiţie o persoană fără studii de specialitate.

Pe de altă parte este demn de menţionat faptul că partidele parlamentare fac tot posibilul să nu mai fie parlamentare într-un viitor apropiat. Cum altfel se explică aducerea în derizoriu a Constituţiei, din moment ce partidele au hotărât, înainte de audieri, să voteze acest Guvern? Daca ele însele joacă parodia audierilor, înseamnă că şi-au asumat un rol decorativ, de vot la comandă.

Se pare că asistăm tacit/tăcuţi, chiar mulţumiţi, la un mare derapaj constituţional.

 

Georgiana Iorgulescu

Director Executiv

Centrul de Resurse Juridice