Eu sunt Luli – teatrul ca instrument

O femeie privește speriată spre o alta. Cea din față, purtând o cască, se uită direct în față. Poza este făcută din profil.

Scurt exercițiu de imaginație:

Cum ar fi viața noastră dacă nu am fi lăsați să luăm decizii? Ce s-ar întâmpla cu noi dacă nu am putea alege cine și cum ne atinge, cine, unde și cum ne vede, unde, cu cine și cum vrem să locuim, ce și cum vrem să mâncăm, când și unde vrem să ieșim, ce să purtăm, când să dormim? 

Zeci de mii de oameni puși sub interdicție judecătorească: unul dintre ei e Luli, o tânără cu dizabilitate intelectuală, instituționalizată de la naștere, care răspunde cu propria viață la multe dintre întrebările de mai sus. Din centru în centru, din mână în mână, Luli supraviețuiește. O identitate amprentată de ce dictează ceilalți, un copil, o tânără, un adult, o rezidentă, un număr, un trup – cine este, de fapt, Luli? 

Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Asociația Teatrul de Foc și cu sprijinul Teatrului Odeon, pun în scenă pe 4 mai, de la ora 19:00, spectacolul  „Eu sunt Luli”, o privire dinspre interior spre exterior asupra a ceea ce înseamnă „viața prin instituții”, o experiență colectivă și memorabilă pentru fiecare.

Povestea este inspirată și documentată pe baza mai multor fapte reale, cu accent pe istoria recentă a României privind evoluția legislativă în materia respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale. Spectacolul va fi urmat de un dialog cu publicul. 

Detalii: Eu sunt Luli, la Teatrul Odeon, 4 mai 2023, ora 19:00 – RO (subtitrări EN)

Durată: 1h30

Regie: Crista Bilciu

Actrițe: Anda Saltelechi, Ioana Marcoiu, Alina Berzunțeanu

Pe această cale, îi mulțumim regizoarei, Crista Bilciu, de la Asociația Teatrul de foc, acrtițelor, Anda Saltelechi, Ioana Marcoiu, Alina Berzunțeanu, și Teatrului Odeon.
Locurile sunt limitate, persoană de contact: georgiana.badescu@crj.ro