Georgiana Iorgulescu, pentru Aleph News: „Simt nevoia să le spun politicienilor că într-o țară democratică legile sunt întodeauna scrise de civili.”

Simt nevoia să le spun politicienilor că într-o țară democratică legile sunt întodeauna scrise de civili. - Georgiana Iorgulescu

Duminică, 25 septembrie 2022, Georgiana Iorgulescu – directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, a participat la emisiunea OFF/ON Record, Aleph News, unde a discutat, alături de Sorina Matei, propunerile de modificări privind Legile Justiției și ale Siguranței Naționale.

Câteva dintre declarațiile Georgianei:

„Din Legile Justiţiei a fost scoasă interdicţia serviciilor secrete de a racola magistraţi. Se spune că tot ce nu este interzis este permis”.

„S-a scos şi articolul referitor la dezvăluirea în spaţiul public a protocoalelor de colaborare cu SRI. Asta înseamnă că urmează să se mai facă astfel de protocoale?”.

„Începând cu 2016, deciziile CCR au schimbat cu totul sistemul de drept din România, în sens pozitiv. Mi-e teamă că se vor schimba legile care au vizat implicarea serviciilor de informaţii în diverse domenii”.

„Problema în Legile Justiţiei este că CSM a fost de acord să dea puteri atât de mari unui grup atât de restrâns de persoane – Procurorului General şi Preşedintelui ÎCCJ”.

„Cele 1,2 milioane de dosare nefinalizate ale Parchetului General sună enorm, foarte urât.”

„Dacă s-a constituit o comisie pe legile Securităţii Naţionale, trebuie să vină şi legile, altfel este un non sens. Legile Securităţii Naţionale care au apărut în presă ne-au îngrozit. În ce ţară şi în ce an trăim, dacă spunem despre cineva că are curaj să vorbească?”.

„Preşedintele comisiei de control asupra SRI de la PNL a confirmat participarea şi nu a venit la dezbatere. De la Cancelaria premierului Ciucă trebuia să vină cineva la dezbatere, n-a mai venit. De la Administraţia Prezidenţială – ni s-a spus că nu sunt disponibili”.

„Este ciudat să spui că legile Securităţii Naţionale nu există când s-a constituit o comisie pentru ele. Dacă arhitectura legilor rămâne cea de acum, nu este cea democratică”.

Urmărește emisiunea în varianta integrală aici: