Grave încălcări ale drepturilor omului la Secţia de psihiatrie Gura Văii a Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin – Raport CRJ

15.03.2017

Centrul de Resurse Juridice am realizat în datele de 8 şi 14 martie, 2017 două vizite inopinate în Secţia de psihiatrie cronici (adulţi) Gura Văii a Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin.

Situaţia observată arată o gravă încălcare a drepturilor omului, motiv pentru care am transmis Consiliului Judeţean Mehedinţi, Spitalui Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog din subordinea  Ministerului Sănătăţii şi Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi  o adresă prin care am solicitat să dispună de urgenţă măsurile necesare care să asigure respectarea demnităţii celor 50 de pacienţi cu dizabilităţi intelectuale şi probleme de sănătate mintală, facilitarea accesului la locuinţe protejate şi servicii de reabilitare adecvate, servicii de suport în luarea deciziilor şi accesul la justiţie. De asemenea, am transmis şi raportul de monitorizare realizat de CRJ prin intermediul Clinicii Juridice Mobile.

Extras din concluziile raportului CRJ:  „Lipsa de conştientizare şi îngrijorare a personalului cu privire la încălcarea drepturilor omului de fapt este un indicator ce sugerează o înrădăcinare, în mentalul colectiv, a convingerii că persoanele cu dizabilități mentale sau intelectuale sunt rebuturi umane și sociale, o povară inutilă pentru societate, fiinţe care nu merită investiție de resurse, nu merită atenția, respectul, iubirea sau prețuirea societăţii”. Citiți întregul raport aici.


Persoană de contact: Georgiana Pascu, Manager Program “Pledoarie pentru demnitate”, gpascu@crj.ro, tel: 0729 881 159 şi 021 212 05 20

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann