Încep cursurile de formare ADAPTJUST destinate procurorilor, judecătorilor, avocaților, psihologilor, asistenților sociali şi medicilor psihiatri.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunță începerea cursurilor de formare destinate procurorilor, judecătorilor, avocaților, psihologilor, asistenților sociali şi medicilor psihiatri. Parteneriatul beneficiază de susţinerea Ministerului Justiţiei prin delegarea a doi formatori, personal de specialitate juridică care se vor alătura formatorilor procurori, avocaţi, psihologi, asistenţi sociali şi medici psihiatri. 

Cursul este organizat în cadrul proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi, care are ca scop îmbunătățirea implementării hotărârilor CEDO și a Deciziilor Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale, private de libertate. Partenerii vor contribui astfel la creșterea capacității magistraţilor şi a societăţii civile de a apăra drepturile persoanelor cu dizabilităţi prin pilotarea unui mecanism de protecţie și prin elaborarea unui Plan de acţiune pentru prevenirea tratamentelor rele, inumane şi degradante în instituţiile în care se află persoane cu dizabilităţi.

Pe perioada implementării proiectului vor fi angajaţi 16 experți psihosociali la care să apeleze parchetele și instanțele în cauzele care implică persoane cu dizabilități mintale şi pilotarea la nivel național a unui mecanism de protecție a drepturilor acestor persoane  (monitorizări, call center, acordare de consiliere, asistență și reprezentare juridică – inclusiv direct în centre).

Primul curs dintr-o serie de 20 de astfel de sesiuni de formare va avea loc la Cluj, în perioada 25-27 mai 2022. Agenda cursului este disponibilă aici: AICI. Dacă sunteți procuror, judecător, avocat sau cunoașteți în cadrul instituțiilor în care activați persoane a căror arie de expertiză se află în strănsă legătură cu materiile expuse în agenda cursului, vă invităm să vă înscrieți. 

Pentru mai multe detalii:
Georgiana Dărăștean, coordonator cursuri și expert jurist AdaptJust
georgiana.darastean@crj.ro / 0770.981.801

În curând CRJ și Ministerul Public vor anunța datele și locațiile următoarelor cursuri de formare destinate procurorilor, judecătorilor, avocaților, psihologilor, asistenților sociali şi medicilor psihiatri.

____________________________

Proiectul este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și beneficiază de un grant în valoare de 1.324.994 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a facilita accesul la justiție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și/ sau cu probleme de sănătate mintală.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor. Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.