INVESTIGAȚIE AL JAZEERA: Abuzurile din centrele pentru persoane cu dizabilități din România, în contextul finanțărilor din fonduri europene.

5.12.2019

În urma cu 5 ani, jurnalista Sarah Spiller a venit în România pentru a investiga abuzurile și neglijența manifestate împotriva persoanelor cu dizabilități instituționalizate în România. A descoperit atunci în centrele pe care le-a vizitat, unele finanțate chiar din fonduri europene, oameni legați de paturi, abuzați (de angajații centrelor sau de alți beneficiari), sedați. Jurnaliştii Al Jazeera au primit atunci promisiunea ministrului, care s-a declarat absolut revoltat, că va face tot ce îi stă legal în puteri să oprească fenomenul. 

La 5 ani distanță, Sarah a revenit în România. Colega noastră, Georgiana Pascu, manager de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice, a însoțit-o în vizită la câteva centre. Ce s-a schimbat în toți acești ani, ani în care au curs sute de rapoarte și sesizări, dacă le numărăm doar pe cele fundamentate de CRJ? 

Vă invităm să aflați urmărind prima parte a materialului publicat pe 4 decembrie de Al Jazeera English, în seria People Power, Europe’s Recurring Shame / People & Power investigates the shocking abuse of disabled people at EU-funded care homes across Eastern Europe:


Mugur Frățilă, expert independent:  ”Există foarte mulți oameni cu dizabilități care trăiesc în instituții, în România. Faptul că viața lor, suferințele lor, destinul lor este invizibil pentru public, este un eșec al autorităților. Nu anulează în niciun fel realitatea. Aceste persoane sunt considerate persoane fără valoare. Cetățeni fără valoare.

Elisabeta Moldovan (Eli), fostă beneficiară a sistemului de protecție specială, activistă pentru dreptul la viață independentă a persoanelor ce provin din centre: ”E o prostie foarte mare că banii încă se duc în instituții. Banii aceia, în loc să îi dea în instituții, ar putea să facă frumos locuințe, sau să închirieze apartamente ca fiecare om să poată trăi în comunitate. Fiecare persoană are libertatea de a trăi în comunitate.

Georgiana Pascu, Centru de Resurse Juridice: ”Comisia Europeană legitimează astfel încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann