Lăsați judecătorii să judece!

12.11.2015

Centrul de Resurse Juridice solicită demisia de urgență a Inspectorului şef al Inspecției Judiciare.

Sistemul judiciar românesc se află într-un pericol iminent câtă vreme inspectori ai inspecţiei judiciare se sesizează din oficiu cu privire la hotărâri judecătoreşti definitive, unele dintre ele intervenind în timpul procesului penal. Automat, societatea românească se află în pericolul de a nu avea justiţie ori de a avea justiţie populară, asemenea anilor ´50. Acest lucru se simte din ce în ce mai evident.

Este absolut îngrijorător faptul că un judecător al Curţii de Apel București (dl. Constantin Luchian Constantinescu) a devenit subiect al autosesizării Inspecţiei Judiciare pentru simplul motiv că a decis eliberarea din arest a primarului Piedone şi cercetarea sa în libertate.

Trebuie să înţelegem că arestul preventiv nu este o pedeapsă şi nu înseamnă vinovăţia ori nevinovăţia persoanei. Acestea sunt principii fundamentale fără de care justiţia şi, automat, drepturile şi libertăţile noastre civile sunt în aer. Justiţia nu se poate pleca doleanţelor străzii.

Trebuie să milităm pentru independenţa judecătorului (asta înseamnă că milităm pentru apărarea drepturilor noastre), chiar dacă decizia acestuia nu este convenabilă publicului. Sentinţa ori decizia unui judecător se ia ţinând cont numai şi numai de probele de la dosar. Judecătorul nu face sondaj de opinie pentru a afla ce îşi doreşte populaţia. Judecătorul este supus numai legii, şi asta înseamnă stat de drept.

În ceea ce priveşte tendinţa din ultimele luni ale Inspecţiei judiciare de a se autosesiza pentru că un judecător nu a declinat dosarul ministrului Oprea sau pentru că l-a eliberat din arest pe primarul Piedone, ori pentru că alţi magistraţi au pronunţat anumite soluţii definitive (întotdeauna sesizarea a fost din oficiu, niciodată la cererea unui justiţiabil), acest lucru arată suspendarea tacită a statului de drept şi trecerea la justiţia populară. Pentru acest lucru suntem vinovaţi cu toţii, ong-uri de profil, activişti din zona drepturilor omului, presă şi marea masă a magistraturii tăcute.

Inspecţia judiciară a devenit un instrument de hărţuire a celor care încă fac MAGISTRATURĂ.

Reamintim Inspecţiei Judiciare şi inexistentului CSM ce scrie la lege/regulament:

Art. 3 (1) Activitatea Inspecţiei Judiciare se desfăşoară în conformitate cu legea.

(2) Verificările efectuate de Inspecţia Judiciară se desfăşoară cu respectarea principiilor independenţei judecătorilor şi procurorilor, supunerii lor numai legii, precum şi autorităţii de lucru judecat.

(Regulamentul de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Judiciare)

Georgiana Iorgulescu

Director Executiv

Centrul de Resurse Juridice

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann