ORDIN – privind aprobarea metodologiei și a raportului de evaluare medicală și psihologică a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire

⚠️ Metodologia și raportul de evaluare psihologică și medicală au fost publicate în Monitorul Oficial al României!

⚠️ Sunt peste 50,000 de mii de cereri de reexaminare (poate chiar dublu). Avem deja câteva instrumente – metodologiile și raportul din MO. Ce facem în continuare?

❗ Au trecut deja 4 luni de la intrarea în vigoare a Legii 140/2022, efectele ar trebui să se vadă, reexaminările ar trebui să fie deja în desfășurare, persoanele cu dizabilități trebuie să aibă parte de un proces echitabil și de acces liber și egal la justiție.

❗ UNBR și CSM trebuie să acționeze conform prevederilor legislative și să pregătească personalul în mâinile căruia se poate afla soarta persoanelor în cauză.

– cerem formarea avocaților și magistraților implicați în proces în conformitate cu modificările legislative pentru comunicarea și relaționarea cu persoanele cu dizabilități în instanță, în vederea respectării voinței reale și în considerarea interesului superior și nevoilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale.