Până când? Abuzuri și lipsa de reacție.

În urmă cu două zile, un comunicat DIICOT preciza că „mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, situate pe raza județului Vrancea, au fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș.”

Într-o revenire, la data de 11 mai, un alt comunicat precizează:

Cu privire la inculpatul, șef al unui centru pentru persoane cu dizabilități, s-a reținut că, în cursul lunii iulie 2021, a recrutat pentru a fi exploatate prin muncă 3 persoane vătămate, persoane vulnerabile cu handicap neuropsihic instituționalizate în centrul pe care îl conducea, profitând de autoritatea conferită de funcţia pe care o îndeplinea şi de starea de vădită vulnerabilitate în care se găseau victimele, pe care le-a predat inculpaţilor, pentru a fi transportate şi adăpostite în imobilele deţinute de către aceştia în oraşul Borşa, în scopul exploatării prin muncă. Ulterior, i-a ajutat pe inculpaţi să continue activitatea de adăpostire şi exploatare prin muncă a persoanelor vătămate, prin îndrumarea acestora asupra creării unei aparenţe de legalitate a adăpostirii acestora, prin întocmirea şi acceptarea de documente care să justifice cazarea persoanelor vulnerabile în imobilele controlate de către aceştia.

Comunicat DIICOT 11 mai

Acesta este motivul pentru care ați declarat că CRJ, prin vizitele inopinate, deranjează directorii DGASPC?

În această dimineață, ne-am manifestat public îngrijorarea cu privire la lipsa de reacție a conducerii Ministerului Muncii Marius Constantin Budăi și Autoritatea Națională – Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, sub aspectul tratamentelor rele, inumane și degradante la care aceste persoane au fost supuse.

Drept reacție, președintele ANPDPD, Mihai Tomescu, a răspuns acum o oră, printr-o postare publică, referindu-se la mai multe „măsuri urgente” și „o măsură istorică” dispusă de către dânsul.

În acest context, solicităm domnului președinte:

  • Să publice ordinul cu măsurile dispuse.
  • Să comunice când va fi publicată analiza menționată și din cine este formată echipa care o va realiza.
  • Să publice de urgență informații referitoare la contractele încheiate cu entități private – furnziori de servicii sociale care deservesc persoanele cu dizabilități mintale, psihice și asociate.

Comunicarea publică făcută de CRJ pe pagina Pledoarie pentru Demnitate by CRJ:

Surprinzătoare lipsa de reacție a ministrului muncii Marius Constantin Budăi în șirul de abuzuri prezentate de jurnaliști în ultimele săptămâni. Am înțeles că oamenii cu dizabilități „achiziționați” de SRL-uri și ONG-uri cu prietenii politice din Ilfov nu pot fi deranjați. Dar să ai de 48 de ore pe toate posturile TV – știrea că mai multe persoane au fost „recrutate dintr-un centru rezidențial” și apoi exploatate și abuzate pentru a produce bani într-o stână – și să nu spuneți nimic? Cum e posibil așa ceva?

Comunicat DIICOT: https://bit.ly/3pqg5nY

Domnule ministru, ați lăsat asistența socială în România a ajuns la nivelul cel mai de jos și asta în ciuda fondurilor ajunse în conturile autorităților pe care le coordonați.

Am ajuns să ne punem baza în DIICOT pentru că agențiile de inspecție socială și unele DGASPC-uri – se ascund în spatele birourilor cu „noi nu controlăm decât dacă suntem sesizați” sau „oamenii au fost mutați și noi i-am vizitat în camere frumoase”.

Asta înseamnă asistență sociala a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihice?

Jurnaliștii și procurorii au devenit asistenți sociali pentru că ministerul pe care îl conduceți a contribuit la deprofesionalizarea unui întreg sector. Și da, probabil că salvăm mai multe vieți cu ajutorul presei. De ce? Ministerul pe care îl conduceți a răspuns în nenumărate situații că situația este bună. CEDO a venit să vă contrazică – motiv pentru care statul român este condamnat în zeci de dosare la Strasbourg.

Între timp, secretarii de stat din subordinea dumneavoastră se jelesc pe Facebook și iau la mișto persoanele cu dizabilități pe tema indemnizațiilor și a drepturilor fundamentale.

În iunie, Comitetul de Miniștri de la Strasbourg va analiza activitatea Guvernului în această materie. Ce spuneți? Stați cu fruntea sus dacă vă arată oamenii recrutați în centrul din Vrancea și traficați în la Borșa? Dar pe cei care plâng în Ilfov că vor să plece și ne-ați răspuns că nu au unde? Dar tânara cu oasele rupte în centrul din Vâlcea și care așteaptă de doi ani o soartă mai bună?

Până când, domnule ministru Marius Constantin Budăi?

– Georgiana Pascu, manager de program

Investigații Ilfov: https://www.crj.ro/investigatii-media/

Caz Vâlcea: https://bit.ly/41wMeYy

Fotografii preluate din Comunicatul de presă DIICOT.

#PanaCând#JustitiePentruPersoaneleCuDizabilitati