Promovarea candidatului Becali echivalează cu promovarea discriminării

CRJ: Promovarea candidatului Becali echivalează cu promovarea discriminării

 

În cadrul emisiunii Jurnal din data de 30.10.2012, cu începere de la orele prânzului pe postul România TV, candidatul liberal la alegerile parlamentare domnul George Becali, în contextul unei dezbateri politice în care a fost pus în situaţia de a dialoga prin telefon cu reprezentanta unui alt partid, a declarat pe un ton ce excede regulile unui dialog civilizat, următoarele: „Alo, alo, alo….V-am spus să nu mă puneţi pe mine în contact şi dialoguri cu femei niciodata? Nu învăţaţi lecţia asta, da? Hai, pa! La revedere (…) Nu fac eu dialog cu femei, da? Faceţi voi între voi femeile. Eu fac dialog numai cu barbaţii. Hai pa!” Domnul Becali a revenit în emisiune şi a continuat în aceeaşi linie refuzând să vorbească până ce nu a primit garanţia că reprezentanta partidului respectiv, reprezentantă de gen feminin, nu mai era în emisie. Dânsul a clarificat că iubeste şi protejează femeile, mai ales având în vedere că Hristos a fost născut de o femeie, în plus, Eva semnificând viaţa, doar că „…nu mă puneţi să mă confrunt cu femeie. Nu mă puneţi să dialoghez cu ea…”.

Lăsând la o parte absenţa oricărei urme de profesionalism din partea jurnalistilor responsabili de gestionarea emisiunii, afirmaţiile candidatului liberal George Becali sunt de o maximă gravitate. Ele transmit în forma cea mai clară şi primitivă discriminarea împotriva femeilor. Expresia filozofiei profund discriminatorii transpare şi din faptul că domnul Becali se referă la „femeia” generică atunci când îi defineşte rolul, şi o reduce la funcţia de a procrea. Violenţa cu care domnul Becali refuză,ab initio, să stea de vorbă pe teme politice cu o femeie, instigă şi la ură pe criteriul de gen.

În mod evident, candidatul Becali, vine în directă coliziune cu ideile de egalitate de şanse ale Europei democratice şi civilizate. Dânsul vine însă în primul rând în coliziune cu legea, căci afirmaţiile sale încalcă legea împotriva discriminării, domnul Becali fiind de câtiva ani deja un „abonat” al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, probabil cea mai sancţionată persoană publică pentru discriminare de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, domnul Becali acoperind mai multe criterii de discriminare de-a lungul timpului.

În acest context, a-l arunca pe domnul Becali în lupta politică de pe listele alianţei politice cu cele mai mari procente în sondajele electorale implică totodată asumarea iresponsabilă a diseminării ideilor discriminatorii, a ofensării şi degradării fiinţei umane pe care le produce discriminarea. Democraţia presupune condamnarea fermă a unor astfel de discursuri, cuplată cu marginalizarea şi în final eliminarea de pe scena politică a celor care promovează discriminarea. Politicienii responsabili sunt conştienţi că dezbaterile politice, cu atât mai mult cele electorale, sunt presupuse a se bucura de atenţie sporită, ele având maxim potenţial: într-o primă variantă, de a promova şi justifica prejudecăţi la nivelul cetăţeanului de rând, sau, din contră, într-o a doua variantă, de a le demonta, construind astfel o societate fundamentată pe valorile drepturilor omului. Într-o Românie profund misogină, în care participarea femeilor la viaţa politică este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, Uniunea Social Liberală a ales, se pare, prima variantă.

Solicităm Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Consiliului Naţional al Audio-Vizualului să se sesizeze în legătură cu cele petrecute în emisiunea în discuţie. Impunitatea politică a domnului Becali nu trebuie dublată de impunitatea legală a acestuia şi a celor care gestionează comunicarea media atunci când comit fapte de discriminare, respectiv le mijlocesc.

 

Persoană de contact: Delia Niţă, Manager Program Antidiscriminare, 0729120383