Scrisoare deschisă adresată dl. Victor Ponta, Prim-Ministru

13.06.2012

      București, 13 iunie 2012

Stimate Domnule Prim – Ministru Victor Ponta,

 

Pe data de 6 septembrie 2011 România a aderat la inițiativa internațională „Open Government Partnership(OGP). Această inițiativă, promovată de președintele SUA și președintele Braziliei, la care au aderat peste 70 de state până în prezent, încurajează responsabilizarea, transparentizarea și implicarea cetățenilor în procesul de guvernare, prin deschiderea datelor din sectorul public, pentru a fi utilizate în mod inovativ de către cetățeni, în vederea eficientizării procesului de guvernare și stimulării dezvoltării economice.

Organizațiile non-guvernamentale semnatare au fost partenere ale Ministerului de Justiție în redactarea planului de acțiune al României, aprobat prin memorandum în ședința de guvern din data de 11.04.2012 și prezentat pe 17 aprilie la întâlnirea anuală OGP, ce s-a desfășurat în Brazilia. Din partea organizațiilor societății civile, a participat la întâlnirea anuală Fundația Soros, membră a OGP.

Planul de acțiune își propune îmbunătățirea serviciilor publice, creșterea integrității publice și gestionarea mai eficientă a resurselor publice. În acest scop, planul prevede o serie de măsuri privind deschiderea datelor, ce urmează a fi implementate în perioada 2012 – 2014.

Având în vedere că în anul 2012 România și-a asumat publicarea achizițiilor publice, a bugetelor și a execuțiilor bugetare în format deschis și că OGP presupune o colaborare continuă a guvernului cu sectorul non-guvernamental dar și cu dezvoltatorii de software și că România va trebui să prezinte un raport de autoevaluare în decembrie 2012, alături de raportul ce va fi realizat de experți independenți, solicităm o întâlnire pe această temă.

 

Cu deosebită considerație,

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR–CH) – Diana Olivia Hătneanu, Director Executiv

Agenția de Monitorizare a Presei – Mircea Toma, Președinte

Asociația pentru Implementarea Democrației – Alexandru Cumpănașu, Director Executiv

Asociația Pentru Tehnologie și Internet – Bogdan Manolea, Director Executiv

Asociația EPAS – Codru Vrabie, Director

Asociația Geo-Spatial.org – Vasile Crăciunescu, membru Consiliul Director

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) – Georgiana Iorgulescu, Director Executiv

Centrul pentru Jurnalism Independent – Ioana Avădani, Director Executiv

Expert Forum – Sorin Ioniță

Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală – Ana Vasilache, Director Executiv

Fundația Soros – Gabriel Petrescu, Director Executiv

Funky Citizens – Elena Calistru, Președinte

Institutul pentru Politici Publice – Violeta Alexandru, Director

Societatea Academică Română – Alina Mungiu Pippidi, Președinte

Transparency International România – Victor Alistar, Director Executiv

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann