Sesizare: Spitalul Universitar încalcă dreptul la demnitate al persoanelor vulnerabile

23.05.2019

Către: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Email: adriana.nica@suub.ro , secretariat@suub.ro

Spre informare şi sesizare:

Presedintelui Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dl. Csaba Asztalos , 021 312.65.85, support@cncd.org.ro

Avocatul Poporului, dl Victor Ciorbea, avp@avp.ro, 021/312.49.21

Presedintelui Ancuța Gianina OPRE, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, anspdcp@dataprotection.ro, +40.318.059.602

Stimată doamnă manager dr. Adrina Elena Nica,

Am luat act cu regret de publicarea pe pagina oficială a spitalului pe care îl conduceţi, a unei înregistrări video realizată în camera de urgenţă a SUUB. Este vorba despre o persoană aflată într-o stare de vulnerabilitate maximă şi lipsită de orice mijloc de apărare şi protecţie a integrităţii fizice şi psihice. Colectarea, înregistrarea, stocarea şi publicarea de date cu caracter personal despre o persoană vulnerabilă, indentificabilă în mod direct sau indirect, cu scopul de a o denigra, constitutie o gravă încălcare a drepturilor omului şi a legislaţiei penale şi în materia protecţiei datelor cu caracter personal.

Astfel, vă solicităm să îndepărtaţi de urgenţă această înregistrare din spaţiul public!

Înţelegând provocările muncii dumneavoastră şi lipsa resurselor financiare, umane sau chiar de relaţionare cu serviciile abilitate ale Primăriei Capitalei, luând în considerare că probabil sesizările dvs scrise au rămas fără ecou din partea  Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Capitalei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, vă rugăm să ne răspundeţi la următoarele întrebări:

  • Dacă în incinta SUUB este semnalizată interdicţia de a folosi aparatele mobile în scopul prevenirii înregistrărilor care ar putea aduce atingere drepturilor pacienţilor atunci această înregistrare s-a realizat şi difuzat cu aprobarea dumneavoastră?
  • Consideraţi că un pacient ajuns în UPU riscă să îi fie difuzată imaginea însoţită de comentarii despre condiţia “fiziologică şi psihică” (conform echipei UPU/ SUUB)?
  • Când a avut loc ultima in/formare în materia prevenirii riscului de discriminare intersecţională sau multiplă în instituţia pe care o conduceţi?
  • Dacă o persoană vulnerabilă are nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă – aveţi dreptul de a refuza primirea şi îngrijirea acesteia? Iar dacă nu, fapt întâlnit în toată lumea ca o persoană să ajungă şi într-o asemenea stare la urgenţă, SUUB a asigurat personalului medical echipamentul necesar (haine de protecţie, mănuşi, etc)? Serviciile Sociale sunt responsabile şi cu asistenţa medicală?
  • Cum vedeţi dvs rezolvată o asemenea situaţie: să fie spălat înainte de a fi adus la dvs?

Doamna Manager, exercitarea libertăţii de exprimare, de opinie, de a primi și de a comunica informații, comportă îndatoriri și responsabilități, este supusă unor formalități, condiții, restrângeri sau sancțiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru protecția dreptului la viaţă privată, al imaginii, al datelor cu caracter personal/medical şi demnităţii (articolul 8 Conveţia Europeană a Drepturilor Omului). În cazul dumneavoastră şi a echipei de la UPU, gravitatea faptei este dată de chiar condiţia de lipsă totală de apărare a persoanei înregistrată şi de maniera în care personalul medical şi-a exercitat profesia. Consecinţele acţiunii dumneavoastră aduc atingere nu numai persoanei a cărei imagine şi condiţie aţi ales să o publicaţi dar şi altor persoane vulnerabile, lipsite de apărare cu sau fără voia lor, din motive sociale, de dizabilitate, vârstă sau boală.

Deoarece în speţa de faţă sunt incidente şi prevederile Cod Penal (art. 227 Divulgarea secretului profesional), Ordonanţa nr. 137/2000 privind nediscriminare, Legea nr. 487/2002 privind sănătatea mintală, Legea 46/2003 privind drepturile pacientului şi Legea nr. 448/ 2006 privind drepturile persoanelor cu handicap, sesizăm Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Avocatul Poporului şi Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, să ia act cu privire la încălcarea drepturilor persoanei ale cărei imagini şi informaţii cu caracter medical au fost date publicităţii de către SUUB pe pagina oficială de facebook.

Pentru orice informaţii vă stăm la dispoziţie.

Georgiana Pascu,

Manager de Program, Centrul de Resurse Juridice,Tel: 0729 88 11 59

UPDATE: răspuns CNCD.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann