Solicitare privind includerea pe lista de prioritizare a testării a persoanelor cu dizabilități instituționalizate și a personalului aferent acestor instituții

București, 25 aprilie 2020

În atenția: Domnului Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății

Solicitare privind includerea pe lista de prioritizare a testării a persoanelor cu dizabilități instituționalizate și a personalului aferent acestor instituții – Nr. CRJ 50/25.04.2020. 

Stimate Domnule Ministru,

Centrul de Resurse Juridice vă solicită să includeți toate persoanele cu dizabilități instituționalizate și personalul aferent îngrijirii acestora, în capitolul ”Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19” din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)[1].

În prezent, mai multe focare de infecție cu noul coronavirus au fost depistate în centrele pentru persoanele cu dizabilități din Sasca Mică, județul Suceava (242 de beneficiari infectați, 1 beneficiar decedat în 23.04.2020), și în Păclișa, Băcia și Brănișca din județul Hunedoara. Prin art. 10 din Ordonanța militară nr. 8/2020 a fost instituită pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă pentru personalul angajat al acestor centre.

Luni, 27 aprilie a.c., vor intra în tura a doua în centrele pentru persoanele cu dizabilități, zeci de mii de angajați fără a fi fost testați. Supraaglomerarea, condițiile de igienă precare, bolile respiratorii ale rezidenților din aceste centre, constituie deja un motiv de îngrijorare în contextul acestei pandemii. Situația de la C.R.R.N. Sasca Mică ne-a demonstrat că este suficient ca un singur angajat să fie infectat pentru ca 242 de rezidenți să fie infectați, iar un om să moară.

Dintr-o regretabilă eroare, Metodologia prevede testarea obligatorie doar în centrele pentru vârstnici și omite centrele pentru persoane cu dizabilități.

Astfel, vă solicităm să dispuneți în regim de urgență testarea tuturor persoanelor cu dizabilități instituționalizate și nu doar a celor simptomatice, și testarea tuturor angajaților care vor intra în serviciile sociale de tip rezidențial.

Vă mulțumim.

Cu deosebită considerație,
Georgiana Pascu
Manager de program,
Centrul de Resurse Juridice 

____________________

[1] Actualizată la 16.04.2020, publicată aici http://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/infectia-2019-cu-ncov/1668-metodologia-de-supraveghere-a-covid-19-actualizare-16-04-2020-1/file