TIMIȘOARA, 8-10 iunie: Curs de formare AdaptJust pentru magistrați, psihologi, asistenți sociali și medici psihiatri

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie invită magistrați, psihologi, asistenți sociali și medici psihiatri la cursul de formare organizat în cadrul proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi, cu sprijin din partea Ministerului Justiției.

Temele abordate: executarea hotărârilor CtEDO, adaptări procedurale pentru petiționarii cu dizabilități, forme privative de libertate și viaţă independentă în comunitate, audierea persoanelor cu dizabilități intelectuale sau psihosociale, strângerea probelor, investigația efectivă, etc.
Agenda cursului este disponibilă AICI.

Cursul se va desfășura în perioada 8-10 iunie 2022, la Timișoara.

Pentru înscriere, vă rugăm să completați formularul de mai jos: https://bit.ly/formare_ADAPTJUST
Termenul pentru confirmarea participării: 31 mai 2022.

„Degeaba ai drepturi, dacă nu ai acces la ele. Colegi de-ai mei din asociație, persoane cu dizabilități intelectuale, au ajuns în instanțe și știm că există multe bariere în calea accesului la justiție, o știu și cei din sistem. Haideți să vedem, împreună, cum trebuie să comunicăm, cum ne adaptăm ca societate, ca profesioniști, medici sau juriști, să dăm acestor oameni acces la drepturi și demnitate!” – Elisabeta Moldovan, co-președinte Asociația Ceva de Spus, organizație de auto-reprezentanți din Timișoara.

România este restanțieră la foarte multe capitole în raport cu persoanele cu dizabilități, iar domeniul accesului la justiție este printre cele mai grave dintre cele documentate în ultimii 20 de ani de Centrul de Resurse Juridice în vizitele inopinate în instituțiile sociale și medicale. Această stare de fapt este, din păcate, confirmată și de cele 16 condamnări ale României formulate de judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului pentru încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale închise în centre rezidențiale și în spitale de psihiatrie. Ne bucură însă că în acest parteneriat cu Ministerul Public, cu sprijinul specialiștilor juriști din cadrul Ministerului Justiției, avem șansa reală ca, împreună cu practicienii din domeniu, să corectăm și să prevenim în viitor o parte dintre nedreptățile pe care persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale le resimt, în toate domeniile, zi de zi.” – Georgiana Pascu, manager de program, Centrul de Resurse Juridice.

Pentru mai multe detalii:
Georgiana Dărăștean, coordonator cursuri și expert jurist AdaptJust
georgiana.darastean@crj.ro / 0770.981.801

_____________________________________

Din anul 2003, prin programul „Pledoarie pentru demnitate”, CRJ monitorizează modul în care sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale, plasate în centre rezidențiale sau în spitale de psihiatrie și sesizează autoritățile și instanțele de judecată. Cauza „CRJ în numele lui V. Câmpeanu c. România” (2014) a ajuns pe masa judecătorilor Marii Camere a CtEDO urmare a vizitei inopinate realizată în februarie 2004 de reprezentanta CRJ în Spitalul de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță din Poiana Mare, Dolj.

Până azi, CRJ a sesizat zeci de încălcări ale drepturilor omului în instituții sociale și psihiatrice, a elaborat propuneri legislative și a contribuit la formarea profesioniștilor din domeniul juridic, psihologic, social și al psihiatriei.

Proiectul AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a facilita accesul la justiție a persoanelor cu dizabilități intelectuale și/ sau cu probleme de sănătate mintală. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor. Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.