Voiajul – despre “beneficiarii” sistemului de asistență și protecție socială din România

Nicolae Cojocaru a trecut prin labirintul adesea fără ieșire al sistemului de protecție a copilului, reușind să scape doar fugind. Mărturia sa deconstruiește, bucată cu bucată, realitățile unui sistem care pe hârtie ocrotește, recuperează sau reabilitează, dar în realitate condamnă din vârful unor pixuri.

Nicolae Cojocaru are 15 ani și își controlează cu greutate una dintre jumătățile corpului din pricina unei hemipareze. Doi ani i-a petrecut sub tutela statului român, în mai multe centre de plasament pentru copiii cu dizabilităţi din judetul Brașov.

În vara anului 2015, “aventura” lui Nicolae a luat o turnură bruscă, după un episod violent în urma căruia a fost trimis la Ghimbav, într-un centru pentru minori delincvenți. Mama lui a sunat la CRJ care a început căutarea băiatului în sistem, găsindu-l la centrul din Brădet.

Așa a început Voiajul.

Povestea lui Nicolae strânge toate datele unei drame personale – dar descrie în egală măsură și răul sistemic cu care se confruntă “beneficiarii” sistemului de asistență și protecție socială din România.

“Voiajul” este o producție Dela0.ro, realizată cu sprijinul Centrului de Resurse Juridice şi al Centrului de Investigatii Media.

[youtube id=”mgTa6yMGv98″ width=”620″ height=”360″]