Apel CRJ: Abuzul de controale afecteaza persoanele din centre. CRJ se disociaza de scandalul politic

CRJ se disociază de orice alăturare politică pe această cauză a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale. De-a lungul timpului, am atras atenţia tuturor Guvernelor, indiferent de culoarea politcă a acestora, că drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale nu sunt respectate. Motivele pentru care am solicitat demiterea ministrului muncii şi solidarităţii sociale au fost menţionate în scrisoarea publică şi au ţinut exclusiv de evaluarea bunei intenţii, fără conotaţii politice.

La o săptămână de la descinderile DIICOT în cele trei centre rezidenţiale din judeţul Ilfov, înțelegem nevoia de control și de intervenție de urgență, însă atragem atenţia asupra următoarelor aspecte:

  • De duminică asistăm la o scăpare de sub control a unei “vânători de vrăjitoare”: câte 5-6 instituţii de control ale statului se calcă pe picioare la un singur furnizor de servicii sociale, caută şi cer hârtii, rezidenţi abandonaţi în diverse locuri, oameni cu dizabilităţi speriaţi de zecile de persoane care le calcă pragul, inspectori care le caută printre lucruri şi îi chestionează, angajaţi şi rezidenţi “baricadaţi” în centrele de asistenţă socială.
  • Nu ne este clar nici până la această oră – CINE coordonează acest control şi ce pregătire are? Care sunt obiectivele? O evaluare a unui sistem atât de complex presupune strategie şi personal pregătit. Rezidenţii cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, inclusiv persoanele în vârstă au nevoie respect, pregătire şi sprijin emoţional.
  • În orice domeniu există angajaţi mai bine sau mai puţin pregătiţi. A trata toţi furnizorii de servicii sociale publici sau privaţi ca fiind de rea credinţă este fundamental greşit. În 20 de ani de experienţă am lucrat şi interacţionat şi cu organizaţii neguvernamentale de profesionişti, pe deplin implicaţi, furnizori de servicii sociale care uneori au adus bani de acasă pentru a se asigura că persoanele dezinstituţionalizate sunt incluse în comunitate. În ceea ce priveşte zona publică, în urmă cu 2 săptămâni, conducerea DGASPC Neamţ a luat în serios – notificarea CRJ de dezinstituţionalizare şi contractare de servicii sociale în comunitate pentru un tânăr la colegii de la UnLoc.  În mai puţin de 5 zile de la transmiterea cererii noastre, tânărul era în comunitate la colegii din Timişoara, iar săptămana trecuta chiar au transmis faptul că au finalizat și transferul documentelor. Aşadar, există şi persoane care au caracter şi dau dovadă de profesionalism dar și instituții care își îndeplinesc eficient obiectul de activitate.
  • Accesul la justiţie şi la mijloace de petiţionare lipseşte cu desăvârşire – cel puţin 50.000 de oameni închişi în aceste centre nu se pot plânge, nu pot sesiza o încălcare a unui drept iar atunci când totuşi reuşesc – se lovesc de bariere comunicaţionale în secţiile de poliţie, parchete şi instanţe de judecată. Judecătorii, procurorii şi ofiţerii de poliţie nu au pregătire în comunicarea cu persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale şi nici personal specializat.