„Locuiesc unde îmi doresc.” – Cât de mult contează implicarea autorităților?

Persoanele cu dizabilităţi au posibilitatea de a-şi alege locul de reședință, unde şi cu cine să trăiască, în condiții de egalitate cu ceilalți şi nu sunt obligate să trăiască într-un anume mediu de viață.

Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Art. 19. Viață independentă și integrare în comunitate

Update:

Mihai a ajuns acolo unde și-a dorit. Mulțumim DGASPC Neamț și UnLoc.

Răspunsul DGASPC Neamț

Veștile bune nu întârzie să apară atunci când se respectă legea și autoritățile colaborează cu promptitudine cu persoanele care solicită sprijin. Astăzi este despre un tânăr cu dizabilități intelectuale care a reușit să își exercite dreptul la a alege unde și cu cine vrea să locuiască. Atunci când vorbim despre astfel de cazuri, de cele mai multe ori, orizontul de timp este unul îndelungat. Totuși, povestea sa este diferită, iar unul dintre motivele pentru care se prezintă este și operativitatea cu care a acționat DGASPC Neamț*.

În iunie, UnLoc (program al Fundației de Abilitare Speranța) a solicitat CRJ sprijin juridic pentru urgentarea integrării în comunitate a unui tânăr cu dizabilități intelectuale, rezident al unui centru de reabilitare. Mihai ceruse deja de câteva luni ajutor pentru a obține transferul în locuință minim protejată, coordonată de UnLoc.

În scurt timp, am luat legătura cu Mihai. Am reușit să redactăm o notificare către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, prin care solicitam transferul acestuia, ținând cont de faptul că toate persoanele cu dizabilități au dreptul să trăiască în comunitate, conform Legii 7/2023, privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia. Am anexat cererea scrisă de Mihai și toate rapoartele anterior întocmite.

Dupa 24 de ore, DGASPC Neamț a revenit către CRJ cu un răspuns pozitiv privind cererea anterior redactată. Am fost înștiințați că s-a demarat procedura în vederea contractării de servicii sociale în locuința minim protejată aleasă de Mihai.

Concluzii

  • Apreciem promptitudinea în rezolvarea cererii și ne bucurăm că Legea 7/2023 privind dezinstituționalizare începe să producă efecte în interesul persoanelor cu dizabilități. 
  • Încurajăm toate părțile interesate de procesul de dezinstituționalizare să citească și să pună în aplicarea noile prevederi în materia dezinstituționalizării. 

Drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, instituționalizați sau în risc de instituționalizare, sunt deseori puse „în așteptare”. Cazul lui Mihai ne dă curaj și ne arată că totuși se poate.

Facem un apel către toate autoritățile: drepturile trebuie respectate, nu negociate. Dacă am acționa cu toții cu celeritate, în acord cu dorințele și voința persoanelor cu dizabilități, destinele a zeci de mii de oameni ar putea să se schimbe.

*amintim și refuzul inițial față de cererea depusă de UnLoc

*pentru protejarea persoanei, am ales să folosim un nume fictiv