Centrul de Resurse Juridice solicită Primului Ministru să îi viziteze pe tinerii cu dizabilităţi mintale imobilizaţi în Centrul „Gheorghe Şerban” din sectorul 2, Bucureşti

Stimate domnule Prim Ministru Victor Ponta,

Stimate Domnule Vicepremier Liviu Dragnea,

Stimată doamnă ministru Mariana Câmpeanu,

Stimată doamnă Senator, Rozalia Biro,

Preşedinta Comisiei pentru drepturile omului din Senat

Stimate domnule Atanasiu Crişu, Avocat al Poporului,

Stimate domnule Neculai Onţanu, Primar,

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) vă solicită să-i vizitaţi pe cei 57 de tineri cu dizabilităţi mintale imobilizaţi în Centrul „Gheorghe Şerban” din sectorul 2, Bucureşti.

După ce ni s-a adus la cunoştinţă că aceşti tineri sunt legaţi de pat şi înfometati zilnic, CRJ a încercat de la începutul anului 2012 să îi vadă pentru a se asigura că le sunt respectate drepturile. Ni s-a refuzat însă, constant, accesul în instituţie.

În consecinţă, ne-am adresat inclusiv Judecătoriei Sectorului 2 pentru respectarea legislaţiei în vigoare. Anterior acestui demers am sesizat-o pe doamna Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii şi pe domnul Neculai Onţanu, primarul sectorul 2. Imagini cu relele tratamente aplicate acestor 57 de tineri au fost difuzate duminică, 19 mai 2013, de o televiziune naţională şi distribuite în mediul online la nivel internaţional.

Scrisoare adresată Primului Ministru

Letter to the Prime Minister Mr Victor Ponta

Documente proces DGASPC sector 2

 

Răspuns prin e-mail de la Avocatul Poporului la Scrisoarea CRJ