Drepturile omului: CRJ menționat în raportul departamentului de stat SUA, 2022

Un nou raport privind respectarea drepturilor omului în România a fost publicat pe pagina Ambasadei Statelor Unite. Raportul evidențiază în multiple rânduri o serie de nereguli și abuzuri sesizate:

Printre problemele semnificative legate de drepturile omului s-au numărat: cazuri de tratamente sau pedepse rele, crude, inumane sau degradante din partea guvernului; corupție oficială gravă și răspândită; lipsa de investigare și de responsabilitate pentru violența de gen, inclusiv, dar fără a se limita la violența domestică și a partenerului intim și la violența sexuală; și abuzuri care vizează persoanele cu dizabilități instituționalizate.

2022 Country Reports on Human Rights Practices: Romania

Drepturile persoanelor cu dizabilități

O întreagă rubrică a documentului este dedicată persoanelor cu dizabilități. Problemele enumerate pleacă de la accesul precar sau inexistent la educație și sănătate, la mediul neadaptat (clădiri publice, transport). Accesul foarte limitat la justiție se află, de asemenea, printre îngrijorările remarcate, iar CRJ este menționat de mai multe ori atunci când se atinge acest subiect. Vorbim, pe de o parte, de precizări ce țin de partea legislativă (acces liber și neîgrădit la justiție):

Potrivit unui raport publicat de ONG-ul Centrul de Resurse Juridice în aprilie, lipsa accesului la informații despre procesul juridic și procedurile greoaie au făcut ca persoanele cu dizabilități să aibă un acces limitat la asistență juridică publică. […] CRJ a raportat că un număr semnificativ de persoane continuă să se afle sub inderticție.

2022 Country Reports on Human Rights Practices: Romania

Se remarcă, pe de altă parte, și precizări strict legate de identificarea abuzurilor privind persoanele instituționalizate:

Centrul de Resurse Juridice și mai mulți jurnaliști au identificat o serie de probleme în centrele pentru persoane cu dizabilități sau în spitalele de psihiatrie, inclusiv abuzul verbal și fizic asupra copiilor și adulților, sedarea, utilizarea excesivă a contenționărilor fizice, lipsa de igienă, condițiile de trai inadecvate și lipsa de îngrijire medicală adecvată.

2022 Country Reports on Human Rights Practices: Romania

Mai mult, două centre unde CRJ a vizitat inopinat și sesizat abuzuri grave sunt menționate în raport:

Mălăiești, județul Vaslui Potrivit CRJ, rezidenții centrului au declarat că personalul a folosit izolarea ca pedeapsă împotriva a două persoane care au vrut să părăsească centrul.
Călinești, județul Prahova30 de rezidenți umiliți și bătuți de către un angajat al centrului. CRJ a investigat incidentul și a constatat că rezidenții nu au avut acces la mijloace de comunicare pentru a anunța autoritățile cu privire la pedepsele fizice și abuzurile.

2022 Country Reports on Human Rights Practices: Romania

Raportul integral, în limba engleză, poate fi citit aici.

O persoană cu dizabilități și în cârje stă pe bancă. Discută cu un specialist CRJ.
Fotografie de la Centrul Rezidențial Călinești, august, 2021.