Umilință, bătaie și moarte violentă – tratament pentru persoane cu dizabilități la Centru rezidențial din Călinești.


București, 7 august 2021.
Centrul de Resurse Juridice a luat cunoștință că la data de 1 august 2021, doi vârstnici, persoane cu dizabilități instituționalizate în centrul din Călinești, județul Prahova, au fost puternic loviți și umiliți de către un angajat al centrului. În momentul săvârșirii faptei au fost prezenți cel puțin alți 30 de rezidenți și o alta angajată care a încercat să intervină, însă fără rezultat. Urmarea incidentului – unul dintre cei doi vârstnici cu dizabilități a decedat.
UPDATE 9 august: Consiliul Județean Prahova cere DGASPC Prahova măsuri ferme și urgente în urma tragediei de la Călinești. Detalii aici.
UPDATE noiembrie 2021: A început cercetarea penală iar CRJ a participat la 3 audieri. Acestea s-au derulat la IJP Prahova și Tribunalul Prahova și au vizat angajați din centru și membri ai familiei celor agresați. Urmează să fie atașată dosarului expertiza medico-legală. Între timp, a fost prelungită măsura arestului preventiv pentru angajatul centrului inculpat în dosar.
Răspunsurile ANDPDCA / AJPIS pot fi consultate aici.

Între incident și decesul care a survenit în 5 zile de la data lovirii, s-au petrecut următoarele:

  • La data de 3 august, CRJ a vizitat inopinat rezidenții din Călinești, iar conducerea centrului nu a prezentat incidentul din Pavilionul C și nici pe rezidenții loviți;
  • Pe 6 august, CRJ a fost sesizat că a avut loc un incident soldat cu un deces (dl M.N);
  • În cursul aceleiași seri, CRJ a vorbit cu fratele persoanei decedate (dl M.M.), victimă a violențelor, care a povestit cu teamă de consecințe evenimentele petrecute.

_____________

Pe scurt, la momentul actual, după discuțiile cu fratele persoanei decedate, rezidenți și angajați, reies următoarele, care vor fi investigate in cadrul anchetei penale deja începute:

  • În jurul orelor 23, în seara zilei de 1 august, un angajat a scos pe platoul din fața pavilionului C, în jur de 30 de rezidenți cu scopul de a le da o lecție. A început să îi lovească puternic pe cei doi rezidenți cu dizabilități, în vârstă de 62 de ani. Colega de tură a încercat să îl oprească dar fără succes. Peste o oră, în jur de miezul nopții, este chemată o asistentă medicală. Aceasta ne-a spus că singurele informații primite au fost că a existat o altercație între cei doi frați;
  • De duminică, 1 august și până miercuri, 4 august, nimeni nu solicitat un medic;
  • Miercuri, 4 august, la prima oră, medicul centrului întors din concediu, primește indicații din partea conducerii centrului, că trebuie să consulte un rezident din Pavilionul C. Imediat după ce îl consultă pe domnul M.N, medicul solicită o ambulanță de la UPU Ploiești și mai multe investigații medicale. Rezidentul este consultat în Spitalul Județean până la orele 23, când este adus înapoi în Călinești. Dezbrăcat, fără hainele cu care a fost trimis dimineață, la 11.
  • Joi, 5 august, la câteva ore de la externare, domnul M. N. decedează în centrul rezidențial. Medicul centrului chemat să constate decesul, dar acesta solicită ca un echipaj de poliție și serviciul de medicină legală să constate decesul.
  • Vineri, 6 august, rudele persoanei decedate primesc informații sumare, domnul M.N ”nu s-a mai trezit” (afirmația nepotului domnilor M.)
    @CRJ, 6 august 2021.

Din vizita CRJ în Centrul din Călinești am reținut că persoanele cu dizabilități, instituționalizate în baza deciziei Comisiei de încadrare în grad de handicap din subordinea Consiliului Județean Prahova, nu au avut acces la telefon sau email pentru a cere ajutor și a sesiza lovirile, umilințele și abuzul emoțional. Nici angajații, care aveau obligația sesizării de urgență, nu au apelat serviciul 112.

Despre Centrul de Recuperare Reabilitare Neuropsihice Persoane Adulte cu Handicap (CRRNPAH Călinești):

Centrul din Călinești este compus din patru pavilioane și asigură servicii pentru aproximativ 120 de rezidenți. Conform prevederilor legale, centrul care are și personalitate juridică, ar fi trebuit restructurat și reorganizat începând cu anul 2018, fapt nerealizat până în prezent.

Centrul era prevazut să intre într-un proces de restructurare, în cadrul căruia 2 locuințe protejate pentru 20 de persoane și 1 centru de zi trebuiau să fie finalizate până la 31 decembrie 2021 prin Fondul European de Dezvoltare Regională. La momentul actual nu s-a început nicio construcție, terenul destinat nu este semnalat conform standardelor fondurilor europene și nu există nicio informație despre stadiul proiectului (https://2plus1calinesti.ro/despre-proiect ). Aceste locuințe protejate nu corespund obligațiilor impuse României sub Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Convenția prevede că viața independentă în comunitate poate avea loc doar în afara instituțiilor rezidențiale de orice tip. Așadar, fondurile europene și naționale trebuie folosite pentru construirea de servicii în comunitate, locuințe sociale individuale cu aparatură adecvată și asistenți personali. Fondurile europene sunt blocate încă din anul 2018 pe acest proiect care n-a fost început și care, pe deasupra, ar duce la crearea de micro-instituții cu același personal medical și social, deci propagarea culturii instituționale, necoform cerințelor Convenției.

CRJ a contactat rudele victimelor și pe reprezentanții autorităților competente, urmând a transmite Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova informațiile colectate.

Solicităm Consiliului Județean Prahova și ANDPDCA, urgentarea adoptării măsurilor pentru prevenirea abuzurilor și asigurarea serviciilor în comunitate. De asemenea, CRJ solicită Ministerului Fondurilor Europene și Comisiei Europene, măsuri și condiționalități care să garanteze că fondurile europene și naționale nu sunt folosite pentru menținerea și perpetuarea abuzului și încălcarea drepturilor umane a persoanelor cu dizabilități.

Pentru mai multe informații:
Georgiana Pascu, manager de program, CRJ, gpascu@crj.ro, 0729 881 159
Ștefania Dascălu, avocat, CRJ, stefania.dascalu@crj.ro, 0737 228 384
www.crj.ro

_________________
Sesizări depuse și răspunsuri:
Sesizare ANDPDCA – AJPIS
Sesizare Parchet
Răspuns AJPIS
Răpuns ANDPDCA