Întâlniri cu reprezentanţii cetăţenilor la nivel local pe tema participării acestora la viaţa publică

31.03.2010

Participarea cetăţenilor la viaţa publică – subiect dezbătut de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) cu reprezentanţii instituţiilor publice, sindicatelor, patronatelor, ai ONG-urilor la nivel local

Ce rol au cetăţenii într-o societate democratică? De ce cetăţenii sunt apatici? Cum pot aceştia participa la procesul de luare a deciziilor? De ce cetăţenii se simt neputincioşi în faţa sistemului politic, a deciziilor impuse de politicieni?  Sunt câteva dintre întrebarile lansate de Centrul de Resurse Juridice la întâlnirile cu reprezentanţii cetăţenilor, organizate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţii ONG-urilor locale de monitorizare anticorupţie”, derulat cu sprijinul financiar al Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Întâlnirile cu reprezentanţii ONG-urilor, ai sindicatelor, patronatelor, instituţiilor şi autorităţilor publice sau ai altor profesii cu rol de decizie în viaţa publică la nivel local au avut loc în zilele de 17 februarie, la Târgu Mureş, şi 24 februarie, la Târgu Jiu, 31 martie la Iași.  Prin aducerea acestor teme mai aproape de cetăţeni, CRJ a dorit să afle în ce măsură ei pot şi doresc să schimbe realitate şi să rezolve problemele care îi afectează.

Dezbaterile au fost precedate de patru conferinţe de presă, pe tema „Integritate şi corupţie: rolul cetăţenilor”. Cu acest prilej au fost lansate ghidul pentru cetăţeni – „Cum sesizăm corupţia din autorităţile publice” şi raportul despre transparenţă şi responsabilitate – „Integritatea administraţiei publice”.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann