INVITAȚIE DE PRESĂ: Conferința despre implementarea Legii 8/2016

AVEM O LEGE.CUM PROCEDĂM-

 

INVITAȚIE DE PRESĂ

Conferința despre implementarea Legii 8/2016
pentru înfiinţarea mecanismelor prevăzute de
Convenţia privind drepturil
e persoanelor cu dizabilităţi

 

Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi din cadrul Senatului României și Cancelaria Prim-ministrului Dacian Cioloș, au plăcerea să vă invite marți, 29.03.2016, între orele 10:00 – 15:00, la conferința internațională Repere pentru un cadru de operaţionalizare a principiilor şi mecanismelor stabilite de legea 8/2016, care va avea loc la sala Avram Iancu din incinta Palatului Parlamentului.

13.000 de cetățeni au cerut o lege pentru introducerea unui Mecanism Independent de Monitorizare a instituțiilor care găzduiesc zeci de mii de copii și adulți cu dizabilități intelectuale. Majoritatea acestor persoane nu ajung să transmită autorităților problemele cu care se confruntă decât în situații de excepție.
Proiectul „Lagărele de lângă tine” derulat de Centrul de Resurse Juridice și-a propus să schimbe această stare de fapt: am cerut monitorizarea reală și cu efecte a acestor centre dedicate persoanelor cu dizabilități mintale. Cu sprijinul publicului larg, din ianuarie 2016 avem aceasta lege. Cum mergem mai departe?

Legea 8/ 2016 stabileşte responsabilitatea implementării instrumentelor de garantare a drepturilor omului pentru 35.000 de persoane cu dizabilităţi mintale instituţionalizate (centre de plasament, centre rezidenţiale și spitale de psihiatrie). Termenele pentru aplicarea Legii nr. 8/2016 sunt de 30 de zile de la promulgare pentru adoptarea ordinelor de ministru pentru implementarea Punctelor de contact, respectiv 60 de zile pentru înfiinţarea Consiliului de monitorizare şi adoptarea normei de aplicare a Mecanismului de Coordonare.

Pentru identificarea soluţiilor de realizare în practică a acestor prevederi, evenimentul se va bucura de prezenţa unor experţi internaţionali, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale cu atribuţii în domeniu, alături de reprezentanţi ai societăţii civile şi persoane cu dizabilităţi. Consultați agenda evenimentului aici.

Jurnaliştii interesaţi sunt rugaţi să confirme participarea la următoarele date de contact:

Catalina Savulescu, asistent program Pledoarie pentru Demnitate, telefon +40 72 282 1303, email catalina.savulescu@crj.ro.

———————————————

► Citiți legea în forma promulgată aici: Legea 8/2016.

Evenimentul este organizat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Cancelaria prim-ministrului Dacian Cioloș și Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități.

Screen Shot 2016-03-19 at 14.22.11Conferința este parte a proiectului ”Lagărele de lângă tine” finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.