Procese test: protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi

2014: Cazul Centrului “Gheorghe Șerban” din București

În luna Octombrie 2012 am solicitat DGASPC Sector 2 permiterea accesului în CRRN “Gheorghe Șerban” din București. Solicitarea a fost determinată de suspiciunea că beneficiarii centrului sunt supuși la rele tratamente. Accesul ne-a fost refuzat, DGASPC Sector 2 susținând că un ONG nu are calitatea de a efectua vizite de monitorizare, aceasta fiind o atribuție exclusivă a instituțiilor statului, și afirmând ne-am putea plânge organismelor internaționale, făcând de râs România.

Am atacat în instanță refuzul DGASPC Sector 2 și am câștigat, instanța obligând pârâta să ne permită accesul în centru. Instanța de apel a respins apelul DGASPC Sector 2, confirmând astfel temeinicia hotărârii instanței de fond.

Citește mai mult în fișa cazului…

2014: Cazul Căminului de vârstnici și adulți cu dizabilități Aldeni (județul Buzău)

În februarie 2014, Centrul de Resurse Juridice a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău referitor la abuzurile pe care personalul din Căminul de vârstnici și adulți cu dizabilități Aldeni (județul Buzău) le aplica beneficiarilor acestui centru. Abuzurile au ajuns la cunoștința experților CRJ în urma a două vizite de monitorizare efectuate în noiembrie 2013 și februarie 2014, constatându-se condiții materiale precare, agresiuni asupra beneficiarilor, neacordarea tratamentelor medicale, avorturi forțate, încălcări ale vieții private și decese cauzate de lipsa de îngrijire.

Citeşte mai mult în fişa cazului…

2014: Cazul Centrului de plasament pentru copii cu probleme psihosociale Oradea

În octombrie 2013, Centrul de Resurse Juridice a formulat o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea cu privire la tratamentele aplicate minorilor cu probleme psihosociale dintr-un centru de plasament din Oradea. CRJ a luat cunoștință de faptele care aveau loc în acest centru în urma unui reportaj TV, în care copiii din centru descriau violențele și abuzurile la care erau supuși (copiii erau dați cu capul de pereți, li se prindeau degetele în tocurile ușilor, erau bătuți cu bastonul, palmele și genunchii).

Citeşte mai mult în fişa cazului…