
Context
În 2022, o modificare subtilă la legea drepturilor copilului a trecut neobservată de societatea civilă, facând posibilă instituţionalizarea copiilor chiar dacă au între 0-7 ani, într-un centru de plasament pe motivul lipsei serviciilor, afectând grav dreptul copilului la familie şi la dezvoltare în comunitate, deși Guvernul şi-a asumat închiderea centrelor de plasament şi asigurarea că fiecare copil trăieşte în familia biologică, de plasament sau la Asistent maternal profesionist (AMP). Astfel de cazuri au fost documentate de CRJ în județul Mureș prin interacţiunea directă cu copii, familii, angajaţi DGASPC, Primărie și ONG-uri locale. Separarea copil-părinte avea cauze diferite: discriminarea multiplă (sărăcie, etnie, dizabilitate), lipsa educaţiei juridice/cunoştinţelor în materie, inclusiv incapacitatea de apărare că urmare a analfabetismului sau a izolării geografice/marginalizării sociale.
Scop și rezultate propuse
CRJ își propune să între în contact direct cu familiile fiecăruia dintre cei 30 de copii instituționalizați pentru a le oferi informaţii şi sprijin concret în accesarea dreptului la servicii psihosocio-medicale. Vor fi formate echipe de experţi şi voluntari care vor furniza servicii prin Clinică Mobilă (medici, kinetoterapeuți, psihologi, asistenți sociali, jurişti), părinții vor fi sprijiniți în a formulă și susține cereri în numele copiilor instituționalizați/membrii familiilor pentru reintegrarea copiilor în familii sau la AMP sau pentru accesarea serviciilor de abilitare în comunitate, vor fi formulate şi susţinute amendamente la Legea nr. 272/2004 şi organizate activităţi de advocacy naţional (mass-media) şi artistic (o reprezentaţie a spectacolului „Eu sunt Luli”).
Proiectul este derulat de Centrul de Resurse Juridice, finanțat prin programul În Stare De Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
#InStareDeBine #ImplicareaFaceDiferenta #KauflandRomania #FDSC