Update:
Din familie în instituție. Abuzul statului sub pretextul protecției în cazul copiilor de la Mureș: rupți de părinți pe fondul „absenței serviciilor în comunitate”. Urmărește materialul Digi24:
Interviuri
Ce se va întâmpla cu cei 63 de copii cu dizabilități aflați în centrele de la Târgu-Mureș? Centrul de Resurse Juridice a atras atenția public că acei copii sunt ținuți în condiții inumane. Inspecția Socială spune că trebuie găsite soluții specifice pentru fiecare copil. Ce înseamnă asta?
Andreea Orosz a discutat cu Georgiana Pascu de la CRJ și Doru Constantin, purtător de cuvânt la DGASPC Mureș.
Pe 13 ianuarie, Georgiana Pascu, manager de program la Pledoarie pentru Demnitate by CRJ a discutat cu jurnalistul Vitalie Cojocari de la Euronews despre situația documentată de CRJ în centrele pentru copii cu dizabilități din județul Mureș în cadrul emisiunii Vocile care contează:
Intervenția managerului de program Pledoarie pentru Demnitate, Georgiana Pascu, la emisiunea Prim-plan obiectiv, despre absența serviciilor adecvate pentru copii și recomandările CRJ.
Georgiana Pascu vorbește despre constatările CRJ la centrele rezidențiale pentru copii din județul Mureș, pentru Antena3.
Context
În urma unei vizite inopinate efectuate pe 11 ianuarie 2025, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Consiliul de Monitorizare au constatat condiții inumane în patru centre de plasament pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș. În aceste centre, 63 de copii erau supuși unor tratamente abuzive, precum închiderea în camere cu zăvor, administrarea de medicamente expirate și lipsa accesului la servicii medicale și de recuperare adecvate. De asemenea, s-au constatat condiții insalubre, supraaglomerare și lipsa activităților educaționale și recreative. CRJ a publicat în aceeași dimineața un comunicat de presă cu principalele constatări, transmis către IPJ Mureș, Consiliul Județean Mureș, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș, Ministerul Public, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății. Raportul Consiliului de Monitorizare a fost publicat în data de 7 februarie și poate fi citit AICI.
După publicarea comunicatului, presa a relatat pe larg situația copiilor instituționalizați. Cele mai importante publicații naționale – Digi24, EuroNews, ProTV, Libertatea, Adevărul, preiau comunicatul CRJ, solicitând răspunsuri din partea autorităților competente cu privire la responsabilii implicați și măsurile ce urmează a fi adoptate.
Condițiile din centre, dar și valul de presiune publică, conduc la controale în instituțiile pentru copii, urmând sancțiuni precum:
- Autoritatea Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS): amendă de 320.000 de lei pentru lipsa licențelor de funcționare.
- Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș: amenzi în valoare totală de 60.000 de lei pentru igienă necorespunzătoare și alte deficiențe.
- Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC): două amenzi a câte 5.000 de lei fiecare pentru nereguli în zona de alimentație.
În urma acestor evenimente, Agenția Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a trimis Corpul de Control în centrele investigate. Cu toate acestea, președintele ANPDCA, Rareș Petru Achiriloaie, a emis declarații premature prin care minimaliza situația semnalată, afirmând că angajații centrelor își desfășoară activitatea cu profesionalism și empatie, înainte de finalizarea anchetei.
Rareş Petru Achiriloaie: Angajații centrelor sociale își fac datoria exemplar și cu empatie
În paralel, presa a început să publice opiniile specialiștilor. Medicul de recuperare Liliana Pădure, care a participat la evaluarea copiilor, a relatat despre condițiile dezolante în care i-a găsit. Ea a observat că aceștia erau ținuți în paturi, fără stimulare sau activitate, comparând situația lor cu cea a unor „cățeluși într-o cușcă”. Dr. Pădure a subliniat importanța mișcării și stimulării pentru dezvoltarea copiilor și a încercat să instruiască personalul centrelor în metode de poziționare și posturare adecvate. Deși a eliberat scrisori medicale pentru achiziționarea echipamentelor decontate prin CNSAS, nici la 10 luni după conducerea centrului nu a tratat cu promptidudine necesitatea achiziționării acestor echipamente și a părut vizbil deranjată de întrebările repetate ale CRJ.
Dr. Iulia Țincu, medic primar gastroenterolog, atrage atenția asupra problemelor grave de nutriție ale copiilor din centrele de plasament, subliniind că meniurile trebuie să fie diversificate și adaptate individual, în funcție de nevoile fiecărui copil. Deficiențele de micronutrienți, precum fier, calciu, zinc și vitaminele C, D, E, afectează starea lor de sănătate și supraviețuirea. Malnutriția nu este doar un efect al bolilor lor, ci și al unei alimentații necorespunzătoare, iar kinetoterapia crește necesarul caloric, necesitând o suplimentare adecvată. De asemenea, utilizarea prelungită a sondelor nasogastrice (peste 2-3 luni) contravine ghidurilor medicale, fiind recomandată montarea unei gastrostome pentru alimentația pe termen lung.
În urma lipsei unor măsuri concrete, CRJ a adresat o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, cerând intervenția urgentă a Guvernului, în contextul în care nu a existat niciun fel de măsură concretă la 9 zile după publicarea comunicatului CRJ.
În același timp, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a refuzat o întâlnire cu CRJ și a susținut că situația copiilor este prezentată în mod exagerat în presă, afirmând că aceștia beneficiază de servicii adecvate, în pofida dovezilor contrare. De asemenea, referitor la licențele de funcționare expirate, Purtătorul de cuvânt al DGASPC a recunoscut că știa că aceste centre funcționau fără licență, dar nu a luat măsuri pentru că erau în reorganizare.
DIICOT răspunde solicitărilor jurnaliștilor printr-un comunicat de presă privind deschiderea unui dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat:
Ca răspuns la solicitările transmise de reprezentanți ai mass media, privind o cauză penală aflată în instrumentarea D.I.I.C.O.T., Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Comunicat DIICOT, 14.01.2025
Pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost înregistrată la data de 20 decembrie 2024 o cauză penală urmare a unei sesizări formulată de Fundația Centrul de Resurse Juridice, în care se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor și constituirea unui grup infracțional organizat.
Pe fondul acestor situatii, 250 de membri ai Sindicatului ACORD Mureș a organizat un protest, primind sprijin în spațiul public din partea altor DGASPC-uri sau Sindicate, solicitând protejarea drepturilor angajaților. Aceștia acuză că lipsă de personal este problema și mărturisesc că în prezent există o campanie de denigrare a angajaților din asistență socială.
După scandalul izbucnit la centrele pentru copii cu handicap sever din Mureș, urmat de anchetă procurorilor DIICOT, astăzi peste 300 de angajați ai Direcției pentru Protecția Copilului din județ au ieșit în stradă, să protesteze.
https://www.facebook.com/100068561876264/videos/622953116815686
Pe 29 ianuarie, Peter Ferenc, Președintele CJ Mureș, afirma în şedința publică a Consiliului Județean:
„De ce s-a ajuns aici nu pot sa spun. O să dureze 3 ore: anormal ca s-a intrat la 5.30 dimineața peste copii, centrele au fost vizitate de sute de ori de instituții cu drept de control și totul era în regulă. Momentan avem niște măsuri de la AJPIS, oricum DGASPC Mureș este pe partea de copii cel mai mare din țară și la adulți suntem pe 2. Până acum la toate controalele a fost bine.”
Ședinţa ordinară a Consiliului Judeţean Mureş – 29 ianuarie 2025
Posted by Consiliul Judetean Mures on Wednesday, January 29, 2025