Corpul de Control al Preşedintelui ANPDCA confirmă încălcarea drepturilor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, beneficiari ai DGASPC Mureș, la o lună de la vizita CRJ și CM

La o lună de la vizitele de monitorizare inopinate organizate de CRJ şi Consiliul de Monitorizare – Corpul de Control al Preşedintelui ANPDCA – confirmă încălcarea drepturilor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, beneficiari ai DGASPC Mureș.

ANPDCA a făcut astăzi următoarele precizări referitoare la concluziile verificărilor din teren ale Corpului de control în județul Mureș, demarate la 3 zile după apelul public lansat de CRJ şi CM în dimineaţa zilei de 11 ianuarie:

  • ANPDCA a solicitat Consiliului Județean Mureș să evalueze întreaga activitate de management a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș.
  • Cercetarea disciplinară a specialiștilor DGASPC Mureș în cazul cărora au fost constatate deficiențe în modul în care lucrează cu copiii cu dizabilități sau în privința coordonării personalului care asigură intervențiile de specialitate ori interacționează în orice mod cu acei copii.
  • Evaluarea modului în care și-au îndeplinit atribuțiile toți șefii serviciilor care realizează activitățile menționate anterior.
  • ANPDCA propune 36 de măsuri care se impun a fi implementate, cu termene stabilite și responsabili pentru aplicare.

Printre deficiențele constatate de echipa Corpului de control s-a aflat și faptul că 4 dintre cele 6 centre rezidențiale pentru copiii cu deficiențe neuropsihiatrice funcționau fără a avea licență și aproape toate aveau nevoie de renovări și îmbunătățiri. Pentru unii beneficiari nu s-au respectat criteriile de admitere. În toate aceste centre este nevoie de suplimentarea personalului de specialitate. Serviciile de kinetoterapie sunt insuficiente. Meniurile nu sunt diferențiate, necesarul zilnic de grupe alimentare este dezechilibrat calitativ și cantitativ. Banii de nevoi personale sunt folosiți de personal fără a ține cont de preferințele copiilor sau pentru produse/servicii care ar trebui asigurate de DGASPC Mureș.

Reamintim pe această cale că în data de 17 ianuarie, președintele ANPDCA, dl. Rareș Petru Achiriloaie, a emis declarații premature prin care minimaliza situația semnalată, afirmând că angajații centrelor își desfășoară activitatea cu profesionalism și empatie, înainte de finalizarea anchetei Corpului de control.

Pe 29 ianuarie, dl. Peter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș, afirma în şedința publică: „De ce s-a ajuns aici nu pot sa spun. O să dureze 3 ore: anormal ca s-a intrat la 5.30 dimineața peste copii, centrele au fost vizitate de sute de ori de instituții cu drept de control și totul era în regulă. Momentan avem niște măsuri de la AJPIS, oricum DGASPC Mureș este pe partea de copii cel mai mare din țară și la adulți suntem pe 2. Până acum la toate controalele a fost bine.”

În 13 ianuarie, Doru Constantin, purtător de cuvânt DGASPC Mureș, afirma pentru EuropaFM „Pe parcursul anului 2024 am luat măsuri. Au fost făcute diferite lucrări de igienizări. S-au efectuat contactări de diferiți specialiști unde aveam noi anumite lipsuri. S-au făcut verificări în noiembrie, decembrie, chiar și ianuarie și nu s-a găsit nimic în neregulă”.

Solicitările CRJ – transmise de mai bine de o lună – au rămas fără ecou, măsurile adoptate fiind „de faţadă”: redenumirea centrelor de plasament în case de tip familial, transferul unora dintre beneficiari în centrele pentru adulţi, lucrări de renovare masivă (moloz, praf etc) cu beneficiarii minori aflați în interior – despre care conducerea DGASPC Mureş, doamna Miklea Hajnal Katalin şi preşedintele CJ Mureş, domnul Péter Ferenc, afirmau că au problemele grave de sănătate şi dizabilităţi severe.

Ne manifestăm îngrijorarea atât cu privire la lipsa de interes pentru protejarea drepturilor copiilor şi a tinerilor cu dizabilităţi din aceste centre, dar în egală măsură şi asupra aparentei pasivităţi a instituţiilor judiciare cu privire la investigarea faptelor sesizate de CRJ încă din luna decembrie, 2024. Documentele medicale, sociale şi psihologice au rămas la dispoziţia conducerii şi specialiştilor din cadrul DGASPC Mureş – fără ca arhivele să fi fost sigilate și documentele ridicate. 

CRJ reiterează principalele solicitări :

  • Constituirea unui grup independent de profesioniști pentru recuperarea fizică și nutrițională a copiilor.
  • Evaluare medicală urgentă și înlocuirea sondelor nazogastrice cu gastrostome, unde este necesar.
  • Elaborarea unui plan nutrițional individual și monitorizarea săptămânală de către un medic de nutriţie şi diabetologie.
  • Procurarea imediată a dispozitivelor medicale necesare (corsete, orteze etc.).
  • Crearea unui plan individualizat de abilitare cu indicatori reali, măsurabili (kinetoterapie, logopedie, logopedie de deglutiție etc.).
  • Contractarea de servicii zilnice în comunitate pentru incluziune și conectare.
  • Recrutarea, formarea și angajarea de AMP în Târgu Mureș și localitățile de origine ale copiilor.
  • Sprijin concret pentru părinți (material, financiar, informațional) pentru a relua legătura cu propriii copii.
  • Asigurarea accesului zilnic la școală.
  • Eliminarea suprasolicitării îngrijitoarelor și contractarea de servicii de recuperare variate, evitând monopolul unui singur furnizor – familia de kinetoterapeuţi angajaţi în prezent în cadrul DGASPC Mureş.
  • Reevaluarea legislației privind conflictul de interese în reprezentarea intereselor copiilor.
  • Verificarea legalității plasamentului tuturor copiilor 0-7 ani în județul Mureș.
  • Informarea angajaților despre dreptul copiilor de a crește în familie sau în plasament și limitarea instituționalizării.

Comunicatul CRJ în format integral este disponibil AICI.

Raportul Consiliului de monitorizare este disponibil AICI

Concluziile Corpului de Control ANDPCA sunt disponibile AICI.

Concluziile raportului Instituției Prefectului sunt disponibile AICI.

Scrisoarea deschisă către Prim-ministrul României, dl Marcel Ciolacu, este disponibilă AICI.