MEDIA – Reportaje, investigații, emisiuni

Se vorbește foarte puțin despre dizabilitate în România, deși un procent important din populația țării, conform statisticilor, are o dizabilitate.
Vorbim și mai puțin despre legi, servicii, strategii, bugete în domeniul dizabilității, deși astfel de subiecte afectează aproape un milion de persoane în România, alături de familiile acestora.
Le mulțumim jurnaliștilor, publicațiilor, producătorilor de emisiuni care au găsit interes, timp, au depus efort de documentare pentru a reflecta aceste realități și ne-au dat ocazia să le facem să ajungă la publicul larg.

Apariții recente

 

CRJ sprijină profesioniștii și cetățenii cu informații despre reexaminarea măsurii de punere sub interdicție

Înlocuirea măsurii punerii sub interdicție cu măsuri de sprijin în luarea deciziilor va afecta peste 50.000 de persoane. În următorii 3 ani, toate persoanele care au fost puse sub interdicție vor fi citate și vor apărea în fața unui judecător în procedura de reexaminare a hotărârii de punere sub interdicție.

RFI România, SănătateaFM – reportaj de Lea Berzuc
Sursa: https://bit.ly/3qFxtmL

Material realizat în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități” derulat de Centrul de Resurse Juridice.

RFI România, Lăsați orice speranță, voi cei care intrați aici…- articol de Lea Berzuc
Articol: https://www.crj.ro/lasati-orice-speranta-voi-cei-care-intrati-aici/

Material realizat în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități” derulat de Centrul de Resurse Juridice.

EuropaFM, Târziu și cu lacune, statul începe reforma instituțiilor și serviciilor pentru persoanele cu dizabilități, Anca Grădinaru (Anca Șerban)
Sursă: https://bit.ly/3qnKst9
Articol: https://www.crj.ro/de-la-interdictii-la-sprijin-drepturile-persoanelor-cu-dizabilitati-in-dezbatere-in-parlament/

Material realizat în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități” derulat de Centrul de Resurse Juridice.

TVR1, Cu capu-n zori, matinal.
Invitată Georgiana Pascu, manager de program CRJ.
22.02.2022


TVR2, PrimPan Obiectiv, realizator Ovidiu Damian, invitată Georgiana Pascu, manager de program CRJ, 22.02.2022. – minutul 28.

TVR 2, PrimPlan Obiectiv, realizator Ovidiu Damian.
Invitată Georgiana Pascu, manager de program CRJ
11.02.2022


TVR Cluj
PrimPlan Obiectiv (min 30), invitată Georgiana Pascu, CRJ, realizator Ovidiu Damian, 01.02.2022Digi24, Acuzații de tortură la un centru de îngrijire. Angajată: „Directorul a spus că de durere faci infarct și nu ești găsit vinovat”
05.12.2021

Digi24, Acuzații de tortură la un centru de îngrijire. Angajată: „Directorul a spus că de durere faci infarct și nu ești găsit vinovat”
05.12.2021
PRO TV, Inspectorul Pro
România, vizată de sancțiuni dacă nu va ridica centre moderne pentru persoanele cu dizabilități psihice.
15.10.2021


Alte articole, investigații:

28.03.2022 – Lea Berzuc
Lăsați orice speranță, voi cei care intrați aici…


13.03.2022 – Anca Grădinaru 
De la interdicții la sprijin: drepturile persoanelor cu dizabilități în dezbatere în Parlament


20.02.2022 – Newsweek România, Flavia Drăgan
România riscă să piardă 60 mld. €, că nu respectă drepturile pe dizabilitate


31.12.2021 – Newsweek România, Flavia Drăgan
Ce s-a întâmplat cu tânăra cu piciorul rupt din Vâlcea. Angajatul care a făcut sesizarea, concediat


07.12.2021 Newsweek România, Flavia Drăgan
Cazul tinerei ținută cu piciorul rupt patru luni: „Lăsați-o așa, că mai are puțin și închide ochii”06.12.2021 Newsweek România, Flavia Drăgan
Dreptate pentru G.


4.12.2021 G4media
Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de mai multe luni şi cu malnutriţie severă. Centrul de Resurse Juridice anunţă că a sesizat Parchetul şi autorităţile pentru „relele tratamente şi tortura”


03.12.2021 Libertatea, Cristina Radu
CAZ ȘOCANT. O tânără cu handicap grav dintr-un centru din Vâlcea, ținută jumătate de an cu piciorul rupt. Conducerea: „Nu este caz de urgență”


12.11.2021 Newsweek România, Flavia Drăgan
Aleșii încearcă din nou să interzică ONG-urile în centrele pentru persoanele cu dizabilități


12.10.2021 Newsweek România, Flavia Drăgan
EXCLUSIV Primul român închis pentru zădărnicirea combaterii COVID, condamnat absurd, ca în dictaturi


18.08.2021 Libertatea, Diana Meseșan
„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
 


Proiectul ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”, este derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestei pagini de web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!