Orice persoană trebuie să fie liberă să acționeze în vederea dezvoltării personalității sale, statul, în virtutea caracterului său social, având obligația de a reglementa un cadru normativ care să asigure respectarea individului, deplina exprimare a personalității cetățenilor, a drepturilor și libertăților lor, a șanselor egale, având ca rezultat respectarea demnității umane.
Vom vorbi împreună despre ce înseamnă toate acestea, care sunt implicațiile, care sunt riscurile, dar și perspectivele într-o serie de 5 episoade. Vom încerca să abordăm subiecte diferite cu oameni diferiți, subiecte precum punerea sub interdicție, tutelă, suport în luarea deciziilor și multe altele.
Mulți oameni care au în familie astăzi o persoană cu diferite dizabilități intelectuale sau psihice și urmau să intre în procedura de punere sub interdicție, respectiv de instituire a tutelei sunt astăzi derutați, îngrijorați și temători în legătură cu ce le va rezerva viitorul în sensul de a proteja viața și destinul celor dragi. Decizia Curții Constituționale a creat foarte multă agitație în societatea românească, dar și foarte mult haos la nivel instituțional și legislativ.
Care este cea mai bună abordare în raport cu oamenii care au anumite frici legitime? Care ar fi cel mai simplu, clar și puternic mesaj pentru acești oameni?
O serie realizată de Mugur Frățilă, pentru Centrul de Resurse Juridice, în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”.
🎧 Podcast-ul este disponibil și pe canalele noastre de Spotify / Soundcloud / Youtube.
Proiectul ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități” este derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!