Centrul de Resurse Juridice, cu sprijinul a două centre de drepturile omului din cadrul Universităților Oslo și Bergen, Norvegia, organizează între 24 și 28 aprilie o serie de trei webinare online, gratuite dedicate profesioniștilor din domeniul justiției penale și drepturilor omului pe teme privind lucrul cu victimele, suspecții și inculpații vulnerabili.
Justiția penală trebuie să acorde garanții specifice victimelor vulnerabile, asigurându-se că acestea au un rol activ în toate etapele procesului. Confrom art. 13, alin. (1) din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, victimele cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale trebuie să participe direct și indirect la procedurile legale, inclusiv în faza de investigație. CRJ a identificat o provocare majoră pentru autorități în nenumăratele interacțiuni cu profesioniștii din poliție, justiție, psihiatrie și servicii sociale: recunoașterea și gestionarea adecvată a vulnerabilităților în cadrul proceselor penale – fie ele legate de dizabilitate, vârstă, gen, etnie sau alte factori – de la comunicare, la documentare și anchetă efectivă. O abordare adecvată nu doar că protejează drepturile persoanelor vulnerabile și evită retraumatizarea, dar poate spori calitatea probelor și asigura echitatea procesului.
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a solicitat guvernului realizarea unor acțiuni în concret pentru a asigura accesul efectiv la justitie a persoanelor cu dizabilități (minori și adulți) până în iunie 2025, cel târziu.
Sesiunile vor fi organizate pe platforma Zoom, în limba engleză, cu subtitrare automată în limba română, după cum urmează:
- 24 aprilie, 10.00 – 11.40 – Intervievarea minorilor, suspecți sau victime în cadrul anchetelor penale – două sesiuni cu pauză, formator Sigrid Buseth
- 28 aprilie, 13.00 – 14.00 – Perspective comparative privind dreptul penal și sănătatea mintală – România și Norvegia, formator Linda Gröning
Pentru a estima numărul de participanți, vă rugăm să vă înscrieți la link-ul de mai jos: https://forms.gle/kgM4JyCCN6RFvm9cA.
Despre formatori:
Sigrid Buseth, fost comisar-șef de poliție, Norvegia A absolvit Academia de Poliție în 1992 și a lucrat ca investigator din 1996. Este specializată în investigarea cazurilor de abuz sexual asupra copiilor, având peste 20 de ani de experiență în domeniu. Este expertă în realizarea interviurilor de investigație cu copii și persoane vulnerabile și a contribuit la dezvoltarea tehnicilor de interviu secvențial pentru copii cu vârste începând de la trei ani. În ultimii ani, a lucrat ca lider tactic de investigații în cadrul secției de infracțiuni sexuale și al diviziei de omucideri din cadrul Departamentului Norvegian de Investigații Criminale. A condus un proiect care implică cazuri de abuz asupra copiilor la distanță (LDCA). Dna Buseth s-a retras pentru a se dedica formării anchetatorilor și procurorilor de rang înalt din țări precum România, Estonia, Ucraina și alte țări.
Linda Gröning, profesor de drept penal Gröning este profesor de drept penal la Universitatea din Bergen, Norvegia. Este președinte al grupului de cercetare pentru justiție penală și sănătate mintală și cercetător principal pentru proiectele DIMENSIONS și CHILDCRIM. Principalele teme ale cercetării sale se referă la răspunderea penală, responsabilitate și pedeapsă. Gröning este, de asemenea, președinte al Comisiei norvegiene de drept penal, cercetător principal la Centrul pentru cercetare și educație în psihiatrie și psihologie judiciară de la Spitalul Universitar Haukeland și profesor onorific la Facultatea de Drept a Universității Montfort din Anglia. Gröning este implicată în formarea psihiatrilor și judecătorilor norvegieni în domeniul legislației privind persoanele cu dizabilități intelectuale și justiția penală.
Sesiunile au loc în cadrul programului Pledoarie pentru demnitate și fac parte din proiectul derulat de CRJ – Justiție conștientă: Alinierea practicilor polițienești și a responsabilității statului, finanţat prin Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021 din cadrul Mecanismului Financiar SEE şi Mecanismului Financiar Norvegian.