Workshop – vulnerabilitatea persoanelor implicate în anchete penale, 9 aprilie

Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu NCHR (Norwegian Centre for Human Rights – Universitatea din Oslo) și LawTransform Centre (Universitatea din Bergen), au deosebita plăcere de a vă invita la două workshop-uri online, gratuite, dedicate analizei vulnerabilităților persoanelor implicate în procedurile penale – intervievare și investigare

Workshop-urile oferă o analiză aprofundată a vulnerabilității în contexte de anchetă penală, prezentând cele mai recente cercetări și strategii practice de intervenție. Sesiunile sunt dedicate specialiștilor din domeniul justiției penale: polițiști, psihologi, asistenți sociali, judecători, procurori, avocați și alți profesioniști implicați în proceduri penale.

Susținute de Dr. Lore Mergaerts și Dr. Roxanna Dehaghani – care au împreună peste 20 de ani de experiență în cercetarea vulnerabilității în anchetele poliției, sesiunile vor avea următoarea structură:

1. Sesiunea 1:  Definirea vulnerabilității și factorii de risc, studii de caz și exemple din practică. 

2. Sesiunea 2: Măsuri de adaptare și prevenire, recomandări pentru identificarea timpurie a vulnerabilităților. 

Sesiunile au loc miercuri, 9 aprilie 2025, între orele 10:00 – 10:45 (Partea 1 + 20 minute Q&A) și 11:30 – 12:15 (Partea 2 + 20 minute Q&A), pe platforma Zoom. Vă recomandăm participarea la ambele sesiuni, pentru o înțelegere integrată a vulnerabilității.

Detalii organizatorice:

– Seiunile au loc în limba engleză. Vor exista subtitrări în limba română, dar este necesară înțelegerea limbii engleze. 

– Pentru înscrieri, accesați formularul aici: https://forms.gle/d3KMZ4s9MbbaeoDh9 

Despre formatori:

Dr. Roxanna Dehaghani este lector titular în drept la Universitatea Cardiff, specializată în justiție penală, poliție și vulnerabilitate în cadrul procedurilor legale. Cercetările sale examinează critic practicile de detenție și interogare ale poliției, accesul la consiliere juridică și tratamentul suspecților – în special al persoanelor marginalizate – în timpul anchetelor penale. Lucrările sale combină în special perspective din domeniul dreptului și al teoriei juridice, al drepturilor omului și al psihologiei juridice și a dezvoltării. A publicat pe larg despre arestul poliției, avocații de apărare penală, răspunderea poliției și drepturile suspecților vulnerabili în Regatul Unit (în special Anglia și Țara Galilor), Irlanda și în întreaga Europă. Este co-președinte și co-fondator al British Society of Criminology Vulnerability Research Network și Book Review Editor pentru Howard Journal of Crime and Justice.

Dr. Lore Mergaerts este profesor titular de psihologie criminologică și juridică la Institutul de Criminologie Leuven din cadrul KU Leuven (Belgia). Ea a obținut un master în psihologie juridică (Universitatea Maastricht, 2013). Cercetarea sa de doctorat s-a axat pe vulnerabilitatea suspecților în cadrul procedurilor penale, care a fost finanțată de Fondul de Cercetare Flandra (FWO). Mergaerts încă desfășoară în mod predominant cercetări și publică pe tema vulnerabilității suspecților în cadrul procedurilor penale și al interogatoriilor poliției dintr-o perspectivă națională belgiană și europeană. Principalele sale interese sunt conceptualizarea și identificarea vulnerabilității, practicile de interogare ale poliției și punerea în aplicare a garanțiilor procedurale în cadrul procedurilor penale, concentrându-se, de asemenea, pe interacțiunea dintre criminologie, drept și psihologie. Cercetarea sa se bazează pe analize teoretice, precum și pe perspective comparative și empirice. În afara KU Leuven, este membră a Centrului pentru Poliție și Securitate (CPS), care organizează conferințe, ateliere și cursuri de formare pentru serviciile de securitate publice și private. De asemenea, este implicată în formarea magistraților și a avocaților apărării. Totodată, este membră a comitetului de gestionare și conduce grupul de lucru privind vulnerabilitățile în cadrul programului de acțiune COST Implemendez.

Detalii la Georgiana.badescu@crj.ro sau 0756742724.

Despre proiect: