Dreptate pentru victimele cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale

Sprijin pentru victime și comunitate. Infractorii plătesc.

Context:

Proiectul „Dreptate pentru victimele cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale” se pretează sub forma unui follow-up la inițiativele CRJ ”AdaptJust – justiție adaptată pentru persoanele cu dizabilități” și ”Liber să decid” prin care au fost identificate nevoi crescute de asistență completă a peste 200 de persoane cu dizabilități intelectuale și psihosociale, victime ale infracțiunilor de trafic de persoane din dosarele DIICOT Structura Centrală și DIICOT Structura Teritorială Mureș. CRJ a vizitat inopinat mai multe centre pentru persoane cu dizabilități în perioada 2022-2023 şi sesizat parchetele, colaborând şi cu jurnaliştii de investigaţie. Sute de persoane cu dizabilităţi, de vârste diferite, provenind din judeţele Mureş, Maramureş, Ilfov, Bucureşti, Covasna şi Harghita au ajuns acolo împotriva voinței lor (unele persoane erau minore, alte aveau dizabilităţi intelectuale severe, altele probleme de sănătate mintală sau erau în vârstă).

În iulie 2023, procurorii DIICOT Structura Centrală şi cei ai Structurii Teritoriale Mureş, însoţiţi de poliţia judiciară, medici, psihologi şi asistenți sociali au descins în aceste centre. Prin ordonanţele emise, procurorii au recunoscut calitatea procesuală activă de asistare şi reprezentare a acestor victime – arătând că CRJ a demonstrat calitatea legală prin însăşi activitatea de monitorizare neanunțată a acestor locuri şi în baza dispoziţiilor art. 4 lit i) Lg. nr. 8 din 2016: „pentru a asigura persoanelor cu dizabilităţi o reprezentare independentă în faţa unei instanţe sau în faţa oricărui alt organism independent, organizaţiile neguvernamentale menţionate au calitate procesuală activă în apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale acestor persoane”.

Scopul proiectului:

Scopul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor acordate victimelor infracțiunilor care au dizabilități intelectuale sau psihosociale (probleme de sănătate mintală) și care provin din sistemul rezidențial de asistentă socială (public sau privat) prin valorificarea eficientă, transparentă şi etică a resurselor financiare puse la dispoziţie de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Activități:

  • Furnizarea de servicii victimelor cu dizabilități intelectuale/psihosociale
  • Monitorizarea activității DGASPC-urilor privind sprijinirea victimelor infracțiunilor care au dizabilităţi intelectuale/psihosociale
  • Monitorizarea situației victimelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale lipsite de măsura de ocrotire
  • Campanie de advocacy online și prin intermediul artei teatrale