INTRARE LIBERĂ, pe bază de rezervare la link-ul: https://forms.gle/NkuYwNYUZVobUkfZ8
Comunicat
Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Asociația Teatrul de Foc și cu sprijinul Teatrului Ariel din Târgu Mureș, vă invită pe data de 15 octombrie, de la ora 18:00, la spectacolul „Eu sunt Luli”, o privire dinspre interior asupra ce înseamnă „viața prin instituții”. Din centru în centru, din mână în mână, Luli supraviețuiește. O identitate amprentată de ce dictează ceilalți. Cine este, de fapt, Luli?
Eu sunt Luli și asta e vocea mea. Sunt un copil, o tânără, un adult, o rezidentă, un număr, un trup. Luli te ia de mână și te trece pragul unei altfel de vieți. De la orfelinat, la centru, în gară, la spital și niciodată acasă. Luli încearcă să strige pentre fiecare om închis acum într-o instituţie de asistenţă socială sau psihiatrică. Sunt zeci de mii de oameni ca mine.
Până acum, „Eu sunt Luli” a fost vizionat de peste 1,000 de spectatori, cu 3 reprezentații naționale, 7 reprezentații la Teatrul Odeon din București și o adaptare stradală. Dincolo de o simplă reprezentare artistică, „Eu sunt Luli” reprezintă un act de advocacy. De peste 20 de ani, CRJ vizitează inopinat centre și spitale în care sunt instituționalizate persoane cu dizabilități intelectuale, victime lipsite de apărare într-un sistem în care accesibilitatea justiției lipsește. Popularizarea situațiilor documentate de CRJ nu doar informează publicul, ci îl și mobilizează să observe și să sancționeze nedreptățile sistemice la care sunt supuse persoanele cu dizabilități mintale, devenind un pilon esențial în îmbunătățirea accesului real la justiție pentru astfel de victime.
Poveste inspirată și documentată pe baza mai multor fapte reale, cu accent pe istoria recentă a României privind evoluția legislativă în materia respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, precum hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului în cauza CRJ în numele lui V. Câmpeanu c. România, pronunțarea deciziei Curții Constituționale privind excepţia de neconstituţionalitate a art.164, alin.(1) din Codul civil și adoptarea Legii 140/2022. Spectacolul urmat de un dialog cu publicul.
Aprecieri critice:
Spectacolul e bine legat, are ritm și tulbură, clintește ceva în oricine asistă la el, pune niște întrebări la care nu ai cum să nu continui să meditezi și după aplauzele finale: pentru tema lui, indiscutabil importantă, actuală, extrem de sensibilă; pentru jocul excepțional al celor trei actrițe foarte bine conduse de regizoare. (Liviu Ornea, LiterNet – Eu sînt Luli. Un spectacol de o factură specială)
Povestea lui Luli este un șir cutremurator de abuzuri, neglijență, ignorare, teroare, pedepse, narat cu o sinceritate scenică ce pare hiperrealista dacă n-ar fi doar oglinda clară a unei realități pe care, necunoscând-o, o ignorăm și ne deranjează când ne e arătată. (Claudiu Groza în ”Tribuna”, nr. 508, 1-15 noiembrie 2023)
INTRARE LIBERĂ
Rezervări: https://forms.gle/NkuYwNYUZVobUkfZ8
Detalii: Eu sunt Luli, Teatrul Ariel, 15 octombrie 2024, ora 18:00
Durată: 1h30
Regie: Crista Bilciu
Distribuție: Anda Saltelechi, Ioana Mărcoiu, Alina Berzunțeanu
Spectacol realizat în cadrul proiectului ”LIBER SĂ DECID. Tranziția de la tutelă la Sprijin în Luarea Deciziilor pentru persoanele cu dizabilități”, derulat de Centrul de Resurse Juridice cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Reprezentația are loc în cadrul proiectului „Dreptate pentru victimele cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale”, derulat de Centrul de Resurse Juridice, cofinanțat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, cu sume rezultate din active confiscate în proceduri judiciare penale. Sprijin pentru victime și comunitate – Infractorii plătesc.