,,Nu e numai un spectacol, e un urlet de durere.”
spectator, Teatrul Regina Maria, Oradea
Când ,,Eu sunt Luli” s-a jucat prima dată la Teatrul Odeon, în mai, anul trecut, nu ne-am fi imaginat că vom ajunge la peste 1,000 de spectatori, 10 reprezentații (dintre care 3 în țară) și o adaptare stradală. Între 15 și 16 octombrie, Luli a fost pe drum pentru alte două spectacole, în mini-turneul nostru prin țară:
- EU SUNT LULI, Teatru Ariel, Târgu Mureș, 15 octombrie
- EU SUNT LULI, Teatrul Regina Maria, Oradea, 16 octombrie.

Teatrul Ariel – spectacol și discuție cu publicul
Târgu Mureș ,o reprezentație urmată de un dialog deschis despre un stat altfel, în care respectarea drepturilor omului și demnitatea umană să nu rămână sintagme goale într-un program, în care oamenii să nu fie niște numere într-un registru.
Am ascultat mărturia unei mame care a refuzat să-și pună fiica sub interdicție, o mamă care a subliniat nevoia de a ieși din situații extreme, așa cum sunt cele la care e supusă Luli, situații de încălcare gravă a drepturilor omului, devenite normalitate. Comunitatea a relevat nevoia unui spirit civic mai activ, de solidarizarea în sancționarea abuzurilor și relelor tratamente, mai ales în raport cu activitatea CRJ și cea a presei naționale (care acoperă situațiile de abuz documentate de CRJ sau care are drept obiect jurnalismul de investigație).
Reminder: La Mureș, în Bărdești, monitorii CRJ descopereau în iulie, 2023 mai multe persoane cu dizabilități supuse la tratamente inumane și degradante, unele cașexice, non-verbale, închise într-un subsolul unui centru.
Teatrul Regina Maria – spectacol și discuție cu publicul
Sala Transilvania a Teatrului Regina Maria s-a umplut cu 10 minute înainte de spectacol. Mulți dintre spectatori erau familiari cu viața persoanelor cu dizabilități intelectuale, închise în instituții, mai ales prin prisma cazurilor locale privind minorii cu dizabilități (v. cazul copiilor de la Cighid). Spectacolul s-a încheiat cu o scurtă sesiune de informare privind necesitatea formulării plângerilor și sesizării constante de abuzuri, inclusiv de follow-up.
Reminder: Bihor, acum 11 ani, tot în luna octombrie, CRJ a vizitat inopinat Centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea. Minori cu dizabilități tratați inuman – bătuți, închiși, dispăruți. S-au făcut sesizări și o plângere privind relele tratamente şi lipsa sesizării organelor de cercetare judiciară competente. Au urmat ani de anulări fără soluție și locul vinovaților a rămas neocupat.
Bihor – În același județ, acum o săptămână, se vorbea de suspiciunea privind terapia prin electroșoc la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ştei.












Fiecare moment din acest spectacol e un pasaj din povestea de viață a unui om real, întâlnit de CRJ în centre rezidențiale, unități medico-sociale sau spitale de psihiatrie.
Apariții media
https://visitmures.com/evenimente/eusuntluli2024
https://stiri.infomures.ro/cultura/eu-sunt-luli-o-poveste-emotionanta-la-teatrul-ariel/?noamp=mobile