Comunicat de presă: Lansarea campaniei „Lagărele de lângă tine”

Centrul de Resurse Juridice propune un proiect de lege pentru copiii și tinerii cu dizabilităţi mintale închiși în instituțiile statului

 

Parlamentul României primește astăzi cheia pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu dizabilităţi care se află închise în instituţii: un proiect de lege menit să introducă un mecanism independent de monitorizare a calităţii vieţii acestor oameni

  • În România peste 25.000 de copii și tineri cu dizabilităţi sunt închiși în 717 instituții de protecţie socială, privați de libertate, de viață și familie în comunitate și sunt puși sub tutela unui reprezentant al statului.
  •  Aproape 1.500 de copii și tineri cu dizabilităţi au murit în mai puţin de patru ani în instituții din 27 de judeţe
  • Statul român nu a implementat încă prevederile articolului 33 al Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi astfel încât un Mecanism Național de Monitorizare Independent prin organizarea de vizite neanunțate să poată contribui la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor și tinerilor cu dizabilităţi închiși în instituții.
  • Instituționalizarea copiilor și tinerilor cu dizabilităţi mintale lasă loc abuzurilor, în condițiile în care singura persoană care ar putea să sesizeze o încălcare a drepturilor acestor persoane este reprezentantul legal sau tutorele care a decis plasarea lor într-un centru social sau medical.

În România peste 25.000 de copii și tineri cu dizabilităţi sunt închiși în instituțiile statului, cei mai mulți dintre aceștia trăind în condiții inumane – stare precară a spațiilor de cazare și sanitare, acces inadecvat la articole de igienă personală, malnutriție, utilizarea izolării ca pedeapsă și tratamentul degradant. Aceste realități au fost confirmate atât în urma a 70 de vizite organizate de Centrul de Resurse Juridice în instituțiile unde locuiesc tinerii, cât și de cel mai recent raport al Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, ca urmare a unei vizite oficiale din primăvara acestui an.

lagare_image

 

În urma celor peste 70 de vizite realizate de monitorii Centrului de Resurse Juridice în centrele de acest tip în ultimul an, am constatat că beneficiarii trăiesc în condiții extrem de grele, sunt lipsiți de apărare, au foarte rar mijloacele de a se plânge autorităților statului și se tem de represaliile personalului care-i îngrijește”, a declarat Georgiana Pascu manager de program la Centrul de Resurse Juridice.

Sunt peste 25 de mii de copii şi tineri închişi în 717 centre de plasament şi rezidenţiale despre care ştim prea puţine. Sunt persoane extrem de vulnerabile pe care nimeni nu le ascultă, a căror părere nu contează în faţa autorităţii, care deseori suferă abuzuri grave şi care sunt în general lipsite de protecţie. De multe ori aceste persoane sunt private de cele mai elementare drepturi ale omului”, a continuat reprezentanta Centrului de Resurse Juridice.

Centrul de Resurse Juridice propune o lege care să contribuie la prevenirea abuzurilor asupra copiilor şi  tinerilor cu dizabilități închişi în instituţiile de protecţie socială

 

În acest context, Centrul de Resurse Juridice propune în premieră un proiect legislativ care prin organizarea de vizite neanunțate în instituțiile sociale și medicale poate contribui la garantarea respectării drepturilor fundamentale ale copiilor și tinerilor cu dizabilităţi închiși în instituții.  Concret, Centrul de Resurse Juridice propune înființarea unui Mecanism Național de Monitorizare, organism independent organizațional, funcțional și financiar, din care să facă parte persoane cu dizabilități și reprezentanți ai societății civile.

Convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități obligă România să-și construiască un mecanism independent de monitorizare a respectării drepturilor acestor persoane, un sistem prin care entități independente de statul român, care-i are pe acești oameni în custodie, să verifice modul în care autoritățile respectă drepturile beneficiarilor.

Cu toate acestea, România amână de cinci ani implementarea acestui mecanism menit să constituie o formă de protecție a acestor copii și tineri în fața abuzurilor.

Acest mecanism pe care îl propunem astăzi Parlamentului României este menit să devină principala formă de monitorizare a modului în care acestor persoane li se respectă drepturile. Este un mod de a preveni posibilele abuzuri și de a le descoperi acolo unde se petrec. Este, în fond, un mijloc de a le reda acestor oameni demnitatea”, a concluzionat Georgiana Pascu.

Tot astăzi, Centrul de Resurse Juridice lansează o petiție publică, disponibilă și pe pagina de facebook a campaniei Lagărele de lângă tine, prin intermediul căreia toţi cei interesaţi pot să contribuie la respectarea drepturilor copiilor și tinerilor cu dizabilităţi închiși în instituții.

Mulțumim pentru sprijin parlamentarilor români care au înțeles importanța acestui mecanism independent și sperăm că eforturile societății civile și ale reprezentanților statului vor duce cât mai repede la o îmbunătățire sensibilă a condițiilor extrem de dificile în care acest grup vulnerabil trăiește astăzi”, a declarat Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice.

„Lagărele de lângă tine” este un proiect inițiat de Centrul de Resurse Juridice și finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru detalii accesați www.fondong.fdsc.ro.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009–2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor proiectului.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Pentru informații suplimentare contactați:

Centrul de Resurse Juridice, Georgiana Pascu, gpascu@crj.ro, 0729 88 11 59