Conferinţă internaţională cu tema „Rolul mecanismului naţional de prevenire a tratamentelor rele şi inumane în incluziunea socială a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile”

Invitaţie

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi partenerii Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Fundaţia Giacomo Brodolini (FGB) au plăcerea de a vă invita marţi, 22 mai 2012 şi miercuri, 23 mai 2012, între orele 10.00 – 17.00 la Hotel NOVOTEL (Calea Victoriei nr. 37B), la conferinţa internaţională cu tema „Rolul mecanismului naţional de prevenire a tratamentelor rele şi inumane în incluziunea socială a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile” .

Experienţa acumulată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) în 10 ani de vizitare a locurilor privative de libertate din domeniile social şi sănătate şi cei 3 ani de la crearea a şase centre locale antidiscriminare a condus spre ideea că este important ca toţi actorii sociali să depună eforturi pentru apărarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile. Un prim efort constă în punerea în funcţiune de o manieră independentă a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenţie (MNP -prevăzut deProtocolul Opţional la Convenţia ONU împotriva torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane sau degradante). MNP funcţionează în mai multe ţări din Europa prin colaborarea dintre Avocatul Poporului şi societatea civilă. La 7 mai 2012 România ar fi trebuit să aibă un MNP.

Sesiunile din prima zi vor da prilejul participanţilor să înţeleagă rolul celor şase Centrele Locale Antidiscriminare (Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Maramureş şi Sibiu) în prevenirea şi combaterea discriminării grupurilor vulnerabile şi să dezbată principalele concluzii ale cercetării cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii privative de libertate.

În cea de a doua zi, Conferinţa va da prilejul participanţilor să înveţe din experienţa diferită a trei ţări în aplicareaMecanismului Naţional de Prevenire: Marea Britanie, Slovenia şi Cehia. Cele trei modele vor fi prezentate de Avocatul Poporului din Cehia, dl Filip Glotzmann, Adjunctul Avocatul Poporului din Slovenia, dl. Ivan Šelih şi de dl. Matt Kinton din partea UK Care Commission. Împreună cu cei trei invitaţi ne dorim să identificăm soluţia optimă pentru România.

La eveniment sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai mass-media.

Organizatorii asigură cazarea şi mesele pentru două nopţi (21/22 şi 22/23 mai 2012) la Hotel Ramada Majestic Bucharest şi decontează transportul.

Pentru informaţii suplimentare şi confirmări: dra Camelia Prica, asistent proiect, la telefon: 021.212.05.20, 0729.881.129, e-mail: camelia . prica @ crj . ro, fax: 021-212.05.19, Vă rugăm să confirmaţi participarea până la data de 18 mai 2012, ora 12:00.

Conferinţa se desfăşoară în cadrul proiectului: „Reţea multi-regională de servicii de consiliere antidiscriminare şi incluziune socială a persoanelor discriminate

 

 

Cu deosebită consideraţie,

Georgiana Pascu

Manager de program

Centrul de Resurse Juridice (CRJ)