Conferință internațională privind accesibilizarea justiției penale pentru persoanele cu dizabilități – INVITAȚIE

În ultimii 20 de ani, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a observat că există o nevoie neacoperită în asistarea în comunicare a minorilor şi adulţilor cu dizabilităţi intelectuale și/sau psihosociale în justiţia penală. Condamnările României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului sunt o dovadă în plus. Cu toate că CRJ a sesizat în nenumărate rânduri autorităţile competente cu privire la numărul mare de decese neinvestigate, rele tratamente şi abuzuri asupra minorilor şi adulţilor cu dizabilităţi, un număr infim de victime au fost audiate şi au avut acces la justiţie în procedurile interne.

Pentru a răspunde nevoii de informare și colaborare între specialiștii juriști și psihosociali, vă invităm să aflăm câteva dintre soluţiile practice din experienţa practicienilor internaţionali în materia asistării şi intermedierii comunicării între victima, martor, suspect cu dizabilități intelectuale /psihosociale și instanța penală.

La eveniment vor participa judecători, procurori, reprezentanți ai ministerelor abilitate, ai direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, psihologi, asistenți sociali, medici, avocați, persoane cu dizabilități și reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu.

Conferința este structurată în 2 părți tematice: cea de pe data de 19 mai va fi dedicată minorilor cu dizabilități intelectuale și psihosociale (agenda ziua 1), iar cea de pe data de 20 mai adulților cu dizabilități, victime în justiția penală (agendă ziua 2).

Evenimentul se va desfășura la Hotel Novotel, Calea Victoriei nr. 37B, din București, între orele 10:00 – 16:00 (joi, ziua 1) și 9.30 – 15.30 (vineri, ziua 2). CRJ va asigura cazarea și decontarea transportului participanților.

Vă rugăm să confirmați participarea pentru prima şi/sau a doua zi – până la data de 17 mai 2022.

Pentru înscrieri, vă rugăm completați FORMULARUL sau trimiteți un mesaj pe adresele/ numerele de telefon: andreea.badea@crj.ro, oana.dodu@crj.ro, 0770.981.801, 0728.112.186.

Cu deosebită considerație,
Georgiana Pascu
Manager Program
Centrul de Resurse Juridice
Tel. 0729 881 159
___________________________________

💻 Conferința va putea fi urmărită și online, prin Zoom! 

Pentru a vă înscrie, vă rugăm să vă înregistrați AICI

DESPRE INVITAȚI: 

Charlotte Orrell
Intermediar înregistrat și terapeut comunicare, Marea Britanie
Charlotte lucrează ca terapeut din 2003. De-a lungul acestui timp, a dobândit o experiență de specialitate în lucrul cu copii și tineri cu nevoi complexe de comunicare, inclusiv autism, dificultăți de învățare și comportamente dificile. De asemenea, Charlotte lucrează ca intermediar înregistrat în Anglia din 2008, facilitând comunicarea cu copiii și tinerii cu nevoi de comunicare ale căror mărturii sunt necesare la interviurile poliției și la proces. În 2016, Charlotte a condus rescrierea setului de instrumente Advocate’s Gateway privind interogarea unei persoane cu autism.  Charlotte a redactat rapoarte de expertiză pentru instanțele de familie pe teme legate de autism și comunicare. Charlotte a format profesioniști pe teme de comunicare, interviuri și intermediari atât la nivel național, cât și internațional, inclusiv formarea judecătorilor Înaltei Curți din India.

Rados Keravica
Membru al Consiliului de Administrație al Rețelei Europene pentru Viață Independentă – ENIL, Bruxelles
Radoš Keravica este cercetător cu dizabilități din Serbia și este doctorand la Universitatea din Leeds, Centrul pentru Studii privind Dizabilitățile din cadrul Școlii de Sociologie și Politică Socială. Lucrează ca Marie Sklodowska-Curie Early-Stage Researcher în cadrul proiectului Disability Advocacy Research in Europe (DARE). Este licențiat în drept la Universitatea Central Europeană și a absolvit un master în economie internațională la Universitatea din Novi Sad. Proiectul său de cercetare doctorală utilizează analiza socio-juridică și se concentrează pe participarea copiilor cu dizabilități la luarea deciziilor în domeniul sănătății, în contextul tratamentelor ortopedice elective legate de handicap. De asemenea, acesta explorează relația dintre Convenția ONU cu privire la drepturile copilului (UNCRC) și Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (UNCRPD) în domeniul participării copiilor.
A lucrat anterior pentru OHCHR al ONU în Serbia ca specialist în drepturile persoanelor cu dizabilități.

Carla Ferreira
Manager CARE – Rețea de sprijin pentru copiii și tinerii victime ale violenței sexuale, Portugalia
Din 2017 coordonează două reţele specializate : Rețeaua de sprijin pentru familiile și prietenii victimelor de ucidere și terorism (APAV – RAFAVHT) și Rețeaua de sprijin pentru copiii și tinerii victime ale violenței sexuale (CARE). Anterior a fost ofițer de sprijin a victimelor, la Victim Support Porto Ofițer, din cadrul APAV – Asociația Portugheză pentru Sprijinirea Victimelor.
În prezent este, de asemenea, membru al EUCVT – Centrul Uniunii Europene pentru victimele terorismului; și expert în cadrul proiectului “Child Safeguarding in Sport” (CSiS), un proiect comun al Uniunii Europene (UE) și al Consiliului Europei (COE). Principalele teme de interes și intervenție: copii și tineri victime ale infracțiunilor; copii și tineri victime ale violenței sexuale; drepturile victimelor; victimele omuciderii, familiile și prietenii acestora; terorismul.