DGASPC Sector 2, obligată de instanță să permită accesul experților CRJ în Centrul ”Ghe. Șerban”

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a primit, în instanță, reconfirmarea dreptului de a-i vizita pe tinerii cu dizabilităţi din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică ”Gheorghe Șerban” din Sectorul 2, Bucureşti.

În calitate de primă instanță, Judecătoria Sector 2, a obligat, DGASPC Sector 2 să permită CRJ accesul în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Gheorghe Şerban”, în scopul monitorizării respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi închise aici.

Motivarea instanţei poate fi citită integral AICI

Judecătoria sector 2 a admis, astfel, cauza CRJ și a reținut în motivarea sentinței că, în România, articolul 33 din Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi ratificată prin Legea nr. 221 din 2010, articolul 4 alin. 2 din Legea  nr. 109 din 2009 şi articolul 47 din Legea nr. 487/2002 modificată, stabilesc obligaţia statului român de a permite vizitarea neanunţată a instituţiilor privative de libertate de către reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, independente, şi de apărare a drepturilor omului, în scopul prevenirii oricăror forme de exploatare, violenţă şi abuz.

Instanța subliniază astfel că, potrivit articolului 33 din Convenție, ”societatea civilă, în special persoanele cu dizabilități și organizațiiile care le reprezintă vor fi implicate și vor participa pe deplin la procesul de monitorizare”.

De asemenea, instanța a arătat, în concluzie, că “refuzul DGASPC sector de a permite accesul CRJ în centrul ”Ghe. Șerban”, în scopul respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități, nu se înscrie în sfera obligațiilor positive ale statului ci, dimpotrivă, ca refuz nejustificat și față de promptitudinea cu care a răspuns solicitărilor altor două organizații neguvernamentale”.

(Foto: Motivarea Judecătoriei sector 2)

De asemenea, instanţa a reţinut că dacă până în acest moment, statul nu a elaborat actele normative necesare aplicării mecanismului creat prin Legea 487/2002, respectiv normele de aplicare a acestei legi, nu înseamnă că ocrotirea persoanelor cu dizabilităţi din centre şi spitale este amânată, iar ONG-urile nu pot monitoriza respectarea drepturile acestoe persoane.

După ce a solicitat, în mai multe rânduri, să-i vizitezi pe tinerii din ”Ghe Șerban” – despre care există date certe că nu sunt îngrijiți corespunzător și nu benefiziază de programe de recuperare – și nu i s-a permis accesul în instituție, CRJ a acționat în instanță DGASPC Sector 2, la finalul anului 2012.

CRJ atrage din nou atenția că CRRN ”Ghe. Șerban” este singura instituție în care accesul experților săi nu a fost permis, de cand organizația efectuează vizite de monitorizare. Menționăm că CRJ realizează încă din 2003 vizite de monitorizare neanunțate în centrele de recuperare și reabilitare neuropsihică, centre de plasament și spitale de psihiatrie, cu scopul de a preveni tratamentele rele, inumane sau degradante. Rapoartele CRJ sunt transmise autorităților.

Istoricul cazului:

CRJ a aflat despre cazul tinerilor cu dizabilități închiși în Centrul Ghe. Șerban de la specialiștii Fundației RAP (organizatie caritabilă înregistrată în Marea Britanie cu nr. SC  234.981), care colaborează cu DGASPC Sector 2 de peste 20 de ani.

În martie 2012, voluntarilor RAP li s-a interzis accesul în CRRN ”Ghe Șerban”, după ce au semnalat conducerii DGASPC Sector 2 că tinerii nu sunt îngrijiți corespunzător, nu primesc mâncare suficientă și nu beneficiază de programe de recuperare. Mai mult, de anul trecut până acum, trei persoane aflate în îngrijirea centrului au decedat.

După ce i s-a adus la cunoştinţă că tinerii sunt legaţi de pat şi înfometati zilnic, CRJ a încercat de la începutul anului 2012 să îi vadă pe aceștia pentru a se asigura că le sunt respectate drepturile. Experților CRJ li s-a refuzat însă, constant, accesul în instituţie.

În consecinţă, CRJ s-a adresat Judecătoriei Sectorului 2 pentru respectarea legislaţiei în vigoare. Anterior acestui demers, CRJ a transmis sesizări scrise Dnei Mariana Câmpeanu, Ministrul muncii, protecţiei sociale, familiei şi persoanelor în vârstă şi Dlui Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 din Bucureşti. Ulterior, în 2013, CRJ i-a sesizat în acest sens inclusiv pe premierul României Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea. CRRN „Gheorghe Şerban” se află localizat în București, la numai 6 km de clădirea Guvernului.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi: Georgiana Pascu, Manager de program, Centrul de Resurse  Juridice, tel +4021 212 06 90, fax. +4021 212 05 19, mobil. +40 729 88 11 59, Email: gpascu@crj.ro