APARIȚII MEDIA

Bolnavi legaţi și ţinuţi în cuști la un Centru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei
Observator, 04.09.2019

Georgiana Pascu, manager program: Principalele nereguli sunt acestea: 30 de oameni privaţi de libertate într-o clădire insalubră. Opt persoane cu dizabilităţi erau închise în 5 cuşti. Am mai găsit persoane imobilizate, legate de pat în patru puncte legate cu cârpe, fâşii din cămăşi, iar pe hol era o tânără cu spectru autist care avea potenţial de auto-vătămare care era legată cu o cămaşă şi peste încă o legătură.

__________________________________________________

Crimele de la Săpoca, o tragedie anunțată.
Newsweek România, 30.08.2019

Tragedia de la Săpoca nu ar trebui să ne surprindă, explică Georgiana Pascu, manager de programe la CRJ, care face vizite de monitorizare în centre de mai bine de 15 ani.
„Îmi pare rău să spun, dar statul a fost criminalul, nu pacientul. Pacientul a ajuns acolo tocmai pentru că s-a sesizat că ar fi putut să aibă un comportament agresiv față de cei din jur. Și a fost adus pentru a fi apărat împotriva unor comportamente violente“, declară Georgiana Pascu.

__________________________________________________

Problemele de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, sesizate într-un raport al CRJ, în urmă cu doi ani
Hotnews, 19.08.2019

Experţii Centrului de Resurse Juridice au întocmit încă din 2017 un raport în urma unei monitorizări la Spitalul Săpoca – Ojasca, arătând problemele cu care se confruntă. Pacienții au susținut atunci că erau bătuți de supraveghetori și infirmieri „cu mătura, cu ce nimeresc”, împinși și legați de pat.

__________________________________________________

CRJ: Harta deceselor în spitalele de psihiatrie, centre de plasament și de protecție a persoanelor cu dizabilități
RFI, 19.08.2019

Peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale aflate în instituțiile publice de sănătate mintală și protecție a persoanelor cu dizabilități mor, anual, în România. Dintre acestea, aproximativ 500 au decedat în spitale și secții de psihiatrie în perioada cuprinsă între septembrie 2017 și septembrie 2018, potrivit Centrului de Resurse Juridice.

__________________________________________________

”România, știi bine”. Paula Herlo analizează cazul Săpoca și reacția statului român
PROTV, 29.08.2019

Oamenii cu dizabilități, copiii din centrele de plasament, bolnavii psihic – categorii vulnerabile de cetățeni – nu interesează autoritățile. Doar să iasă la număr suficiente posturi în plus la stat.

Există lege, există Consiliu de Monitorizare a ceea ce se petrece în instituții, există modele locale din România și din lumea largă. Oameni mor. Nimic nu contează.

__________________________________________________

PACIENT ÎN ROMÂNIA: Tragedia oamenilor singuri, bolnavi și ignorați de stat.
Digi24, 28.04.2019

18.000 de oameni trăiesc în aproape 400 de centre sociale răspândite prin ţară. Ar trebui să aibă parte de consiliere psihologică, specialişti care să îi ajute să experimenteze şi alte sentimente în afară de tristeţe, singurătate şi frustrare. Nu toţi au şansa aceasta. Statul oferă 2.883 de lei pe lună pentru îngrijirea lor, dar speranţă nici de doi bani.

__________________________________________________

Cum se face “lobotomizarea chimică” a copiilor din centrele de plasament
România, te iubesc!, 17.03.2019

Oficial, un copil din trei este sedat în centre. Neoficial, specialiştii care lucrează cu ei vorbesc de două treimi. Copii care iau cockteiluri cu patru, cinci sau chiar şase pastile psihotrope sau neuroleptice ca să fie cuminţiți. Să se liniştească. Să nu mai creeze probleme. Iar despre asta vorbeşte chiar angajata unui centru, care nu este de acord cu această practică.

__________________________________________________

Abuzurile care la sunt supuse persoanele cu dizabilități
Digi24, 18.02.2019

„În chestiunea abuzurilor fizice, când sunt legaţi, dezbrăcaţi, violaţi sau filmaţi în ipostaze total neadecvate în care li se încalcă dreptul la imagine, dreptate ş.a.m.d. Uitaţi-vă că nici măcar în situaţiile în care avem imagini explicite, filmate exact de cei care ar trebui să îi protejeze”, spune Georgiana Pascu, manager de proiect CRJ.

__________________________________________________

Acuzații grave: Copiii din centrele de plasament, „exterminați chimic”
Newsweek România, 22.03.2019

Datele puse la dispoziţie de ANPDCA, la cererea CRJ, ne indică un număr de aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protecţie specială cărora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticaţi în anul 2018. De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internaţi într-un spital de psihiatrie din România în acelaşi an. 

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann